Aktualno
StoryEditor

Redoxu dodijeljen ekvivalent Oscara u svijetu dizajna

13. Listopad 2023.
Tomislav Lovrić
Redox, hrvatski proizvođač dječjih i sportskih igrališta te tematskih parkova, osvojio je BIG SEE nagradu, ekvivalent Oscara u svijetu dizajna, za najbolje rješenje drvnog dizajna

BIG SEE Awards je inovativna platforma koja doprinosi promociji jedinstvenih i originalnih kreativnih postignuća u arhitekturi, unutarnjem uređenju, drvnoj industriji, turizmu, produkt dizajnu i modnom dizajnu diljem svijeta. Dodjeljuje se svakog listopada u Ljubljani, a okuplja brojne kreativce iz 21 zemlje, između ostalih, Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke, Grčke, Mađarske, BiH, Srbije i dr.

Postavljeno dječje igralište u Vodicama s kojim smo osvojili prestižnu nagradu BIG SEE predstavlja testament filozofije minimalizma, modernizma i jedinstvenog pristupa dječjoj igri, a u samom dizajnu stavili smo naglasak na funkcionalnost koja potiče istraživanje i prirodnu sklonost djece prema otkrivanju i razvoju, istaknuo je Ivan Dajak, krajobrazni arhitekt i voditelj razvojnog tima u Redoxu.

U svojoj srži, sprava za igru je toranj sastavljen od tri nepravilno oblikovane platforme, svaka viša od prethodne. Potiče djecu da se penju putem drvenih stepenica, šipki i čeličnih sajli prekrivenih poliamidnom užetom, pružajući priliku djeci da poboljšaju svoju koordinaciju i fizičke sposobnosti. Osim penjačkih elemenata, sprava uključuje tobogane i penjalice, kao i klupe, sve integrirane u ukupni dizajn kako bi poboljšale iskustvo igre.

Dizajn sprave maksimizira potencijal za igru jer je svaka funkcija skrivena kako bi potaknula djecu da budu kreativna i inovativna u korištenju prostora. Pažljivim dizajnom mislilo se na više aspekata dječjeg razvoja, potičući razvoj socijalnih vještina, kognitivnih sposobnosti, senzomotoričkih funkcija i kreativnih kapaciteta. S posebnom naglaskom pazilo se na iznimno važne sigurnosne elemente kako bi sati zabave u zaštićenom okružju bili ispunjeni interaktivnim i angažirajućim sadržajem koji potiču dječju maštu. U proizvodnji su korišteni kvalitetni, dugotrajni i ekološki prihvatljivi materijali.

Ciljana, brižno osmišljena dječja igrališta ključan su čimbenik u stvaranju zajedništva među mališanima u naseljenim sredinama i nužni su za rani razvoj djece jer afirmativno utječu i na njihovo opće psihofizičko stanje, potiču kreativnost, rješavanje problema i kritičko razmišljanje.

Redox je naš domaći proizvođač kojem su se prihodi u prošloj godini povećali za čak gotovo 49%, a ubrajaju se među top pet svjetskih visokokvalitetnih proizvođača specijaliziranih tematskih dječjih igrališta. Svojim naprednim proizvodnim pogonom u Hrvatskoj i kreativnim, mladim razvojnim timom, čiji je prosjek godina oko 30, osiguravaju projektnu realizaciju koja uključuje i krajobrazno oplemenjivanje igrališta ili parka i to po principu ključ-u-ruke. Naime, jedna su od rijetkih tvrtki koja s bavi projektiranjem prostora, dizajniranjem specijaliziranih tematskih igrala, montiranjem i održavanjem.

- Naše najveće tržište je Hrvatska, no s kontinuiranim razvojem kvalitetnog proizvodnog programa prepoznati smo i u regiji. Izvozimo u Srbiju, BiH i Crnu Goru te smo snažno zakoračili i prema Sloveniji jer nam je jedan od strateških ciljeva izvoz  - naglasio je Tomislav Lovrić, direktor razvoja Redoxa.

Spajajući kvalitetu, kreativnost i inovativnost Redox, sa svojih 25 zaposlenih, postavlja visoke standarde u proizvodnji tematskih dječjih igrališta, parkova i sportskih površina.

27. travanj 2024 09:11