Korona i biznis
06. siječanj 2017.

Francuska 52. zemlja koja je roditeljima zabranila da djecu ‘opale po guzici‘

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Rečenica ljutite majke ili oca koji je izgubio živce: "Smiri se ili ćeš dobiti po guzici" u Francuskoj, od ove godine, može imati ozbiljne posljedice - za roditelje! Naime, ta je zemlja 52. na svijetu koja je zabranila blago udaranje malene djece. U Zakon koji obuhvaća građanska prava i garantira ravnopravnost, ugrađena je tako "..zabrana okturnog ponižavanja, uključujući i tjelesnog kažnjavanja" djece, od strane roditelja.

>>>Kako djecu pripremiti za svijet odraslih?

Tko povrijedi zakon, pa dadne djetetu po guzici, neće kazneno odgovarati. Riječ je o prekršajima koji će se novčano ili na druge načine sankcionirati.

- Ovaj je Zakon snažna simbolična poruka roditeljima koji moraju shvatiti koliko je štetan svaki oblik nasilja prema djetetu- rekla je za Telegraph dr. Gilles Lazimi, predvodnica inicijative u Francuskoj da se zabrani svako tjelesno kažnjavanje djece. Suprotno uvjerenju kako je šiba izašla iz raja, najnovija znanztvena istraživanja pokazuju da će baš ona djeca koja su od roditelja dobivala batina biti prkosnija, neposlušnija i sklonija agresiji, asocijalnom ponašanju i mentalnim oboljenjima.

>>>Što djecu, ta mala, slatka bića pretvara u razmažena čudovišta? Roditelji!

Hrvatska je među zemljama koje također zabranjuju tjelesno kažnjavanje djece. U Europi tjelesno kažnjavanje djece nisu strogo zabranile samo Velika Britanija, Švicarska, Italija i Češka.