17. srpanj 2018.

IEA upozorava na zabrinjavajući trend - padaju investicije u obnovljive izvore energije

Iako svijet ovisi o električnoj energiji, većina snage u budućnosti neće dolaziti iz obnovljivih izvora – ključna je poruka posljednjeg izvješća Međunarodne energetske egencije (IEA) o investicijskim trendovima, piše Bloomberg.

Proizvodnja električne energije je, navodi se u izvješću, drugu godinu zaredom privukla više kapitala nego nafta i prirodni plin, no ulaganja u obnovljive izvore istovremeno su pala za 3 posto, a očekuje se daljnji pad.

>>>Papa naftašima: Svijet se mora prebaciti na čistu energiju

Industrija električne energije privukla je 750 milijardi dolara investicija u prošloj godini, od čega je tek 298 milijardi investirano u obnovljive izvore, što je 7 posto manje u dnosu na prošlu godinu. Usporedbe radi, industrija nafte i plina prikupila je oko 715 milijardi dolara.

Porast elektrifikacije očekuje se u gotovo svim sektorima, od transportne do teške inudstrije. Iz IEA su prethodno priopćili kako bi se do 2020. globalna flota električnih vozila trebala više nego utrostručiti.  Globalna vrijednost prodaje električnih automobila u 2017. godini iznosila je 43 milijarde dolara.

>>>Energetska budućnost Hrvatske – Maja Pokrovac: Obnovljivi izvori smanjuju uvoz energije za milijardu kuna godišnje

Uporaba ugljena globalno je u padu, međutim u planu je izgradnja novih postrojenja, uglavnom u zemljama u razvoju. Prosječna starost elektrana u Aziji je oko 11 godina, dok je u Europi i SAD-u oko 40 godina, stoga će postojeća postrojenja biti u funciju još nekoliko desetljeća.

Pad ulaganja u obnovljive izvore povezuje se s rastom cijene opreme kao što su solarni paneli i vjetroturbine, do čega je došlo zbog promjena politike pri čemu investitori strahuju zbog političke neizvjesnosti.

>>>‘Izuzetno pozitivna’ priča iz Križevaca: Građani prvi put investicijama financiraju sunčanu elektranu

Kina, čije je tržište za obnovljive izvore energije najveće u svijetu, nedavno je izmijenila svoju politiku o solarnim fotonaponskim sustavima, zbog čega bi cijena modula mogla pasti za oko 35 posto do kraja godine, procjenjuju analitičari Bloomberga.

Cijeli izvještaj IEA-e pročitajte ovdje.