Aktualno
StoryEditor

Izložen ključ tamnice u kojoj je Oscar Wilde služio kaznu za ‘homoseksualne sklonosti‘

14. Ožujak 2017.

Ključ tamnice zatvora Reading Gaol u Berkshireu u kojoj je, od 1895. dvije godine proveo slavni britanski pisac Oscar Wilde i pismo što ga je poslao listu Pall Mall Gazette bit će prvi put javno izloženi na Malti.

Wilde je u zatvoru završio zbog navodnih homoseksualnih sklonosti, a u pismu poslanom listu Pall Mall Gazette 1894. opovrgava da je anonimni autor kontroverzne knjige "Zeleni karanfil", piše BBC.

Vlasnik ključa i pisma je Francis Spiteri Paris, osnivač Malteške agencije za nekretnine koji gorljivo skuplja predmete koji su pripadali velikom piscu ili su na bilo koji način s njim povezani.

Predmeti će biti izloženi zajedno s ostalom Wildeovom memorabilijom u gradu Attardu.

Ključ je kupljen u prosincu na dražbi održanoj u Sotheby‘su. Otvarao je vrata ćelije broj 3 u bloku C zatvora Reading Gaol u kojemu je Wilde odsluživao kaznu.

>>>Sotheby’s od siječnja u Hrvatskoj s fokusom na dražbe luksuznih nekretnina

Slavni je pisac osuđen zbog homoseksualnih sklonosti, koje su u ono doba smatrane zločinom.

Knjigu "Zeleni karanfil" izdao je neimenovani autor, no kasnije se saznalo da je riječ o Robertu Hichensu.

Knjiga je izazvala skandal s obiju strana Atlantika. Glavni likovi romana podsjećaju na Wildea i na njegova ljubavnika lorda Alfreda Douglasa, kojega je osobno poznavao i Hichens.

>>>Bogatstvo za stolicu na kojoj je sjedila J.K. Rowling dok je pisala romane o Harryju Potteru

"Wildeom sam postao opsjednut 1966. kad sam na poslovnom putovanju u Veliku Britaniju pogledao predstavu ‘Idealan muž‘. Otad sam sigurno pročitao sve zapisano o njemu. Fascinira me njegova genijalnost", kazao je Spiteri Paris.

Predmeti će na izložbi biti do svibnja.

03. svibanj 2024 16:10