05. ožujak 2019.

Izmjena zakona: Više djece - više subvencije za stambene kredite

U javnu raspravu pušten je prijedlog izmjena Zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade obitelji. Novost u odnosu na dosadašnji model jest da će se, navode iz Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, uz postojeće produženje od dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete tijekom trajanja subvencije, rok subvencije produžiti za dodatnih godinu dana za svako već postojeće dijete koje član kućanstva ili korisnik kredita ima, a da u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od 18 godina. Novi krug natječaja kreće početkom rujna.

- Želimo da 20 tisuća mladih obitelji putem naših mjera do kraja iduće godine riješe stambeno pitanje i osiguraju svoj dom te ovdje grade budućnost. Za svakoga tko želi ostati u domovini, raditi i tu zasnovati obitelj to je trenutno najpovoljnija moguća mjera, poručio je ministar Predrag Štromar, najavljujući kako očekuje da će izmjene zakona stupiti na snagu u lipnju ili srpnju, a primjenjivat će se već od rujna.

Mjera je dosad izazvala velik interes mladih obitelji, u protekle dvije godine odobrena je ukupno 5301 subvencija, a do sada je više od 500 beba rođeno u obiteljima koje su koristile subvencionirane stambene kredite. Kada se tome pribroji i 8276 stanova iz programa poticane stanogradnje, ukupno je više od 13.000 hrvatskih obitelji do sada osnovalo svoj dom putem mjera Ministarstva.

I ove se godine za stambene subvencije mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina, a koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Rok subvencije je pet godina, a subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Prijedlog zakona možete pročitati i komentirati ga ovdje.