Aktualno
StoryEditor

Jandroković o slovenskim i mađarskim prijetnjama: Politika ucjena ne daje rezultate

11. Rujan 2017.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je, komentirajući prijetnje Slovenije i Mađarske da će Hrvatskoj uskratiti potporu za pristup Organizaciji za gospodarski razvoj i suradnju (OECD), poručio kako politika pritisaka ili ucjena nije dobra i u konačnici neće dati rezultata.

„Treba biti hladne glave, vrućeg srca i braniti svoje državne interese. Politici ucjena već smo svjedočili za pristupnog procesa EU, već tada je Slovenija koristila takve metode i u konačnici od toga nije imala koristi. Smatram da i ovoga puta takva logika (…) neće dati rezultata, nego će samo problem prolongirati“, izjavio je Jandroković upitan što učiniti nakon što nam je Slovenija zbog arbitraže zaprijetila uskraćivanjem potpore.

>>> I Mađarska protiv članstva Hrvatske u OECD-u

„Po nama je arbitražni proces bio duboko kompromitiran i kontaminiran zbog ponašanja slovenske strane, zato i nismo priznali arbitražnu presudu, no sada želimo te problme i granična pitanja rješavati u novom okviru, dakle kroz bilateralne razgovore“, rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga Hrvatskog radija.

Glede Mađarske, podsjetio je da Mađari najavili blokadu ne samo Hrvatske, nego i Rumunjske. Očito je da se i na mađarskoj strani razmišlja da bi se pritiscima ili eventualno ucjenama rješavala bilateralna pitanja. Smatram da to nije dobar pristup i tražit ćemo rješenja koja će zaštiti hrvatske nacionalne interese, poručio je predsjednik Sabora.

03. svibanj 2024 20:54