Aktualno
StoryEditor

Karlovačka županija prodaje udjele u ‘mrtvom kapitalu‘

29. Studeni 2017.

Karlovačka županija namjerava se riješiti svojih vlasničkih udjela u poduzećima, a s obzirom da joj to nije pošlo za rukom u dva navrata, na današnjoj sjednici Županijske skupštine odlučeno je da se osnuje peteročlano Povjerenstvo za prodaju dionica u trgovačkim društvima. U poduzeću Ceste Karlovac d.o.o.,  Županija ima paket od 23 774 dionice, odnosno 25-postotni udio s nominalnom vrijednošću od 220,00 kuna po dionici, odnosno 5.230.280 kuna. Paketom od 17 071 dionice nominalne vrijednosti od 100,00 kuna po dionici Županija drži vlasnički udio od 20,43 posto u temeljnom kapitalu tvrtke Vodoprivreda Karlovac d.d., a vlasnički se udjeli ovih tvrtki vode u središnjem depozitoriju Središnjega klirinškoga depozitarnog društva. U trećoj tvrki iz koje Županija želi izaći kao suvlasnik, radi se o Hrvatskom radio Karlovcu d.o.o., Županija ima poslovni udio nominalne vrijednosti od 285 tisuća kuna upisan u registru Trgovačkog suda u Zagrebu, stalnoj službi u Karlovcu.

>>>Mažar: Izvođači radova priječe isporuku ‘perverzno’ pročišćene vode za Poreštinu

To se kolokvijalno naziva „mrtvim kapitalom“, kazao je župan Damir Jelić o razlozima ovog rješavanja portfelja u spomenutim tvrtkama, koje su većinski u privatnom vlasništvu, i on Županiju u takvoj vlasničkoj strukturi čak ocjenjuje „kočničarskom“ za daljnji razvoj tih poduzeća.

>>>Izgorio pogon za proizvodnju svijeća PC Grupe: ‘Ovdje je radilo 58 ljudi, i ne znam što im sada reći’

- To nešto novca što dobijemo od dividendi nije vrijedno da kočimo privatne poduzetnike. S druge strane, za novac koji ćemo dobiti od prodaje tih udjela Županije, država je odredila da se samo namjenski može trošiti za kapitalne projekte, tako da građani ne moraju biti zabrinuti da ćemo taj novac potrošiti na reprezentaciju, kazao je župan Jelić.

>>>Walter Wolf oslobođen i najavljuje masnu tužbu protiv Hrvatske

Kao primjer mogućeg ulaganja sredstava stečenih prodajom ovih vlasničkih udjela, Jelić je spomenuo Centar za gospodarenje otpadom koji je trebao biti već izgrađen na lokaciji Babina gora kod Karlovca, za koju on smatra da će se bez obzira na sva kašnjenja ipak izgraditi, uz pitanje u kojem obujmu.

>>>Slapić: Kamp koji je narastao do granica održivosti

Prvi korak nakon osnutka Povjerenstva za prodaju dionice koje čine Martina Furdek Hajdin, Ivan Vuković, Stjepan Mrežar, Zlatibor Tomas i Nikša Antica bit će odabir predloženih revizora za procjenu vrijednosti paketa dionica za prodaju, na osnovu koje će se oglasiti i početna cijena ponuđenih dionica. Nakon javnog poziva Povjerenstvo bi trebalo provesti postupak prikupljanja ponuda, a na kraju, kazao je župan, bude li cijena nepovoljna, Županija može na svojoj Skupštini odbaciti sve ponude. U najboljem slučaju, nastavak ovog procesa, kazao je Jelić, slijedi tek u veljači na prvoj sjednici Županijske skupštine sljedeće godine, a najranija eventualna prodaja, bude li neka ponuda ocijenjena pozitivno i prihvaćena, mogla ti uslijediti početkom travnja, prigodno za Dan županije 13. travnja.

27. travanj 2024 05:04