Aktualno
StoryEditor

Milijunto noćenje u Malom Lošinju dva dana prije nego lani, dvamilijunto u Dubrovniku - tri dana

23. Srpanj 2018.

Mali Lošinj je ove godine dosegnuo milijun noćenja dva dana prije nego lani, dok je Dubrovnik dva milijuna noćenja ove godine ostvario tri dana ranije nego lani, izvijestile su tamošnje turističke zajednice.

U Malom je Lošinju od početka godine do 22. srpnja ostvareno 1,04 milijuna noćenja, što je pet posto više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Dubrovnik je dva milijuna noćenja ove godine ostvario tkđ. u nedjelju, 22. srpnja, tri dana prije nego prošle godine, prema podacima iz sustava eVisitor.

Mali Lošinj - pet posto više noćenja nego lani

U Malom je Lošinju u usporedbi s istim razdobljem lani ostvareno šest posto više dolazaka i pet posto više noćenja, to jest 9153 više dolazaka i 44.431 više noćenja.

Po podacima Turističke zajednice grada Malog Lošinja, 86 posto noćenja ostvarili su strani turisti, a njih 67,4 posto došlo je s četiri najvažnija tržišta - iz Slovenije, Njemačke, Austrije i Italije. Slijede gosti iz Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, Švicarske i Francuske.

>>>Lošinj postaje otok vitalnosti

Domaći turisti ostvarili su 14 posto noćenja, što je porast od pet posto u odnosu prema prošloj godini.

Najviše noćenja ostvarili su kampovi s udjelom od 34 posto i porastom od pet posto. Slijede hoteli čiji je udio u ukupnim noćenjima 23 posto, a koji na godišnjoj razini imaju rast noćenja za devet posto.

Ostvaren je rast i u privatnom smještaju od osam posto, a njihov je udio u ukupnim noćenjima 17,8 posto.

Ostali ugostiteljski objekti imaju udio od 11 posto, a nekomercijalni turistički objekti 14,2 posto, navode iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Dubrovnik - četiri posto više noćenja nego lani

U Dubrovniku je do jučerašnjeg dana ostvareno 2.010.250 noćenja, što je četiri posto više nego lani, a taj su rezultat u dubrovačkoj Turističkoj zajednici proglasili rekordnim. Trenutačno u Dubrovniku boravi gotovo 26 tisuća turista.

>>>Dubrovnik proglašen najboljom kongresnom destinacijom u regiji

Od 1. siječnja do 22. srpnja u Dubrovniku je boravilo 626.548 turista, što je šest posto više nego u istom razdoblju 2017. godine.

U hotelskom smještaju istodobno je boravilo 354.249 gostiju, pet posto više nego lani, a ostvareno je tri posto više noćenja, ili njih 1.114. 083.

U privatnom smještaju registrirana su 202.074 turistička dolaska, ili 11 posto više nego lani, a 677.770 ostvarenih noćenja je porast za osam posto na godišnjoj razini.

>>>Povijesni turistički rekordi u Dubrovniku

Po dolascima i noćenjima najbrojniji su gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i Njemačke.

27. travanj 2024 03:15