• Pratite nas na:
14. svibanj 2019.

Nakon 11 godina Zagrebački velesajam bilježi pozitivan financijski rezultat

Godina 2018. bila je godina preokreta za Zagrebački velesajam. Naime, uz povratak pravne osobnosti, nakon 11 godina ostvarili smo pozitivan poslovni rezultat.

Prošli smo i kroz tri velika izazova u posljednjih nekoliko godina. Prvi kompleksan izazov, oživljavanje sajamske djelatnosti i povratak povjerenja poslovne javnosti, a sve uz upravljanje krizom likvidnosti, uspjeha i potencijala, uspješno je savladan. Uslijedio je strateški zaokret s implementacijom potpuno novog poslovnog modela. Sve navedeno rezultiralo je stabilizacijom poslovanja, ostvarenjem organskog rasta i ulaskom u zonu pozitivnog rezultata, sve bez značajnijih investicija i ulaganja, što je možda bio i najteži izazov.

Promijenili smo se.

Aktivnost poslovanja utrostručila se. Angažman prostora namijenjen sajmovima i događanjima u 2018. godini povećan je na gotovo 260 dana u godini s prosječnih 110 dana u prethodnom razdoblju. Naši brendovi postigli su izvrsne rezultate, posebice Ambienta koja je revitalizirana programski i sadržajno, od vitalnog interesa bio je povratak Zagreb Auto Showa kao i dvoznamenkasti rast Nautike, te kvalitativni iskorak Interlibera i Infogamera. Ključni pokazatelji izvedbe i uspješnosti djelatnosti sajmova, događanja i zakupa u kontinuiranom su porastu.

U 2019. godini očekuju nas novi poslovni izazovi. Postavili smo visoke ciljeve. U procesu smo digitalne transformacije, uvođenja novih tehnoloških rješenja, razvijanja novih kompetencija i projekata temeljenih na digitalnom doživljaju. Slijedi njihova implementacija, uz prilagodbu i nadogradnju resursne baze i poslovnih procesa.

Posebice smo ponosni na 110 godina kontinuiranog rada i djelovanja Zagrebačkog velesajma, što ćemo proslaviti svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu u studenom 2019.

Zagrebački velesajam oduvijek je bio dio identiteta Grada Zagreba. Stoga je najbolja vijest od našeg utemeljenja 1909. najava izgradnje novog, moderno monumentalnog, multifunkcionalnog sajamsko-kongresnog centra sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

Uspjeli smo i u nakani učvršćivanja relevantnih internacionalnih partnerstava, što je rezultiralo repoziconiranjem i osnaživanjem segmenta međunarodnog poslovanja.

U istraživanju i osluškivanju potreba gospodarstva, kao i u pronalaženju i kreiranju novih usluga, vode nas naša vizija i razvojna strategija, iskustvo i znanje te sinergijsko djelovanje, razumijevanje i vlasnička potpora Grada Zagreba. Možda ćemo ponekad i pogriješiti, no put do ciljeva koje smo izabrali, zasigurno će se otvoriti. Bit će izazovno, znamo. Ali, snaga za njihovo prevladavanje izvire iz naših izlagača, posjetitelja, prijatelja Zagrebačkog velesajma, kao i ukupne poslovne i društvene zajednice.

I dalje se mijenjamo. Ponosni smo na dosadašnju transformaciju, nastavljamo kreirati ono što smo zamislili i slijedimo i nadalje tijek pozitivne energije.