Aktualno
StoryEditor

Nemoguće je procijeniti utjecaj odlagališta otpada Piškorica na površinske i podzemne vode

26. Ožujak 2018.

Utjecaj odlagališta otpada Piškornice na podzemne i površinske vode, unatoč stalnom praćenju okoliša, nije moguće pravilno procijeniti, a kako je u ponedjeljak na predstavljanju izvješća o monitoringu voda rekao Damir Ruk iz Koprivničkih voda, bez obzira na to, odlagalište Piškornica nema utjecaja na pitku vodu i crpilište Ivanščak, ni na površinske vode, to jest potok Gliboki.

>>> Energetika: Privatnici očarani snagom vode

Utjecaj odlagališta otpada Piškornica na podzemne i površinske vode, nije moguće pravilno procijeniti, među ostalim i zato što su mjerni instrumenti početkom devedesetih postavljeni preplitko te zato što nema podataka koji se mogu usporediti s razdobljem kad se na Piškornici nije odlagao otpad, rečeno je na predstavljanju izvješća Radne skupine o monitoringu površinskih i podzemnih voda na tom odlagalištu. U toj su skupini mjerodavni iz tvrtaka Piškornice i Koprivničkih voda te iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Kako je rečeno na  predstavljanju izvješća, nije poznato nulto stanje, to jest nema podataka o kvaliteti podzemnih voda prije nego što se na Piškornici počeo odlagati otpad, a to je bilo 1982. Također, kako je rečeno, desetljećima se na odlagalištu i oko njega nisu kontinuirano pratili svi parametri, što je odraz neusklađene zakonske i operativne regulative. Mjerni instrumenti postavljeni su preplitko, a u prostoru su raspoređeni tako da uzimanje uzoraka ne pruža usporedive podatke. Podsjetili su da je tvrtka Piškornica od koprivničkog Komunalaca 2015. godine preuzela upravljanje odlagalištem

>>> Ameri lude za sirovom, a evo kakvu vodu piju Hrvati 

Damir Ruk iz Koprivničkih voda rekao je da odlagalište Piškornica nema utjecaja na pitku vodu i crpilište Ivanščak te na površinske vode, to jest potok Gliboki.

Viši stručni suradnik za zaštitu okoliša u tvrtki Piškornici - sanacijskom odlagalištu Nikola Martinaga izvijestio je da će naručiti izradu prijedloga daljnjeg praćenja stanja voda i tla s jasnim smjernicama o načinu i učestalosti uzimanja uzoraka.

I ovakvo uzimanje uzoraka kakvo danas imamo pokazalo je promjenljivost vrijednosti pojedinih parametara, rekao je član radne skupine Martinaga.

>>> Voda u zatvorenoj boci nema rok trajanja

Na upit je li rast prisutnosti teških metala, poput arsena, cinka i željeza, posljedica požara na odlagalištu, odgovorila je Jasna Nemčić-Jurec iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

"Rast arsena u podzemnim vodama je u nekim razdobljima očita, ali ta se pojava ne može povezivati isključivo s odlagalištem. Niz je faktora koji su mogli utjecati na rast tih vrijednosti, a jedan od njih može biti tretiranje okolnih polja pesticidima", rekla je Nemčić-Jurec i dodala kako sumnja da je gašenje požara i zalijevanje odlagališta vodom donijelo teške metale u podzemne vode jer je prekratko razdoblje da bi oni došli do te dubine.

02. svibanj 2024 14:27