Aktualno
StoryEditor

Neto dobit Dukata 7,9 milijuna kuna

27. Srpanj 2018.

Neto dobit Dukata u prvom polugodištu ove godine iznosila je 7,9 milijuna kuna i bila je 55,1 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće Dukata objavljeno u petak.

>>>Dukat: Pripremljeno 55 milijuna kuna za razvoj primarne proizvodnje mlijeka

Tijekom prvih šest mjeseci ostvareni su poslovni prihodi od 873,4 milijuna kuna, što je rast od 9,9 posto prema istom razdoblju lani.

"Tijekom prvih šest mjeseci 2018. godine nastavljaju se pozitivni ekonomski trendovi iz prethodnih razdoblja, posebno rast osobne potrošnje, što es ogleda kroz rast prihoda od prodaje", ističe poslovodstvo Dukata u komentaru izvješća.

Prihodi od prodaje Dukata u prvih su šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećani 9,3 posto, na 863,9 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 84,1 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 726,5 milijuna kuna te su u odnosu na prvih šest lanjskih mjeseci veći za 8,3 posto.

Na međunarodnim tržištima prihodi od prodaje povećani su za 14,6 posto, na 137,4 milijuna kuna, i čine 15,9 posto ukupnih prihoda od prodaje.

>>>Dukat povećava otkupnu cijenu mlijeka

Poslovni rashodi Dukata u prvom su polugodištu iznosili 863,8 milijuna kuna, što je 9,3 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

"Domaći mljekarski sektor u prvih šest mjeseci bilježi značajan pad proizvodnje mlijeka te slabiju dostupnost svježeg sirovog mlijeka za daljnju preradu. Razdoblje je obilježeno i nastavkom ulaska tržišnih viškova izrazito niskih cijena, ponajviše trajnog mlijeka i polutvrdih sireva s non-EU tržišta i EU zemalja u Hrvatsku", kaže se u izvješću.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Dukat grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 75,9 milijuna kuna, što je rast od 21 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Konsolidirani poslovni prihodi grupe su iznosili 1,8 milijardi kuna i veći su za 4,9 posto, dok su poslovni rashodi porasli za 4,3 posto, na 1,7 milijardi kuna.

>>>Neto dobit Dukat grupe lani 133 milijuna kuna, 68,6 posto više nego 2015. godine

Dukat grupu čine matično društvo Dukat d.d. i 13 povezanih društava sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

26. travanj 2024 07:23