Aktualno
StoryEditor

Otpis vrijednosti brendova osjetno spustio kvartalnu dobit Adecca

08. Studeni 2017.

Najveća kompanija u svijetu za posredovanje pri zapošljavanju Adecco izvijestila je u utorak o osjetno nižoj dobiti u trećem tromjesečju zbog velikog otpisa vrijednosti brendova u sklopu racionalizacije portfelja. Švicarska kompanija objavila je da joj je neto dobit pala 29 posto, na 123 milijuna eura.

Iz Adecca su naglasili da su rezultati bili pogođeni knjiženjem negotovinskog troška od 129 milijuna eura povezanog s otpisom dijela vrijednosti brendova. Kazali su da promjena odražava ‘racionalizaciju‘ portfelja brendova, ne navodeći detalje.

>>>Societe Generale završio treći kvartal s padom dobiti i prihoda

Adecco posluje širom svijeta pod nekoliko imena, uključujući Adia, Badenoch & Clark, Lee Hecht Harrison, Modis i Yoss. U Japanu su počeli poslovati ove godine pod imenom Spring Professional.

Bez troškova otpisa, dobit Adecca prije kamata i oporezivanja iznosila je 321 milijun eura, što je na razini prošlogodišnjeg rezultata. Prihodi su im u promatranom razdoblju porasli dva posto, na 5,9 milijardi eura.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i kalendarski efekti, prihodi su uvećani šest posto, kao i u prethodnom tromjesečju, uz snažan rast u Francuskoj, Italiji, Španjolskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

>>>Neto dobit Erste&Steiermärkische Banka 564,6 milijuna

Istu stopu rasta kompanija je zabilježila i na najvećem tržištu, onom Francuske, gdje se nadaju boljim rezultatima s obzirom na reformu tržišta rada koju je najavio predsjednik Emmanuel Macron.

Na tržištima Velike Britanije i Sjeverne Amerike poslovanje im je ponovo bilo obilježeno teškoćama, očitovanim u pet posto manjim ukupnim prihodima od zapošljavanja te 10 posto nižim prihodima od zapošljavanja radnika s visokim kvalifikacijama.

Iz Adeccoa napominju da im je rast prihoda u rujnu, na kraju trećeg tromjesečja, ubrzao na osam posto.

- Pozitivna kretanja nastavljena su i na početku četvrtog tromjesečja, no poredbena je osnovica u ovom kvartalu zahtjevnija, tumače.

>>>MOL-ova dobit za devet mjeseci 1,87 milijardi dolara, 12 posto viša nego lani

Poslovanje agencija za posredovanje pri zapošljavanju prati se kao prilično pouzdan pokazatelj stanja u gospodarstvu budući da poslodavci na početku procesa oporavka češće angažiraju privremene radnike da bi u kasnijim fazama počeli zapošljavati radnike na neodređeno vrijeme.

03. svibanj 2024 10:35