Aktualno
StoryEditor

Plenković: Vučićev posjet prilika za razgovor o pravima manjina i ratnoj odšteti

08. Veljača 2018.

Ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti i posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića idući tjedan bit će prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, a kao važno pitanje istaknuo je i zaštitu manjina.

Zagreb želi da razgovori koje će srbijanski predsjednik Vučić voditi u Hrvatskoj budu  "što konkretniji i sadržajniji", rekao je premijer na početku sjednice vlade. Nabrojao je pitanja zaštite manjina, nestalih, pravosudne suradnje, pitanja o granici i povratu imovine te ratnih šteta.

>>>Vučić: Tko želi ostati u prošlosti želimo mu sve najbolje; Politiku Srbije neće voditi Vlada RH

Plenković je podsjetio da je kao mlad diplomat sudjelovao u razgovorima koji su vodili potpisivanju Sporazuma o normalizaciji 23. kolovoza 1996.  u Beogradu, a članak 7 tog Sporazuma govori da se u roku od 6 mjeseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

"Nažalost taj sporazum nikada nije potpisan, razgovori su trajali pa su prekinuti", rekao je.

Za Vučićeva posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović moglo bi se razgovarati o toj obvezi, rekao je.

>>>Krstičević: Vučić je dobrodošao u Hrvatsku, ali prvo očekujem ispriku

"Vrlo je jasan i opravdan interes Hrvatske da o tome vodimo računa", ocijenio je hrvatski premijer.

Važno pitanje između Hrvatske i Srbije je i ispunjavanje obveza o zaštiti manjina sukladno bilateralnom sporazumu sklopljenom prije petnaestak godina.

Premijer je rekao da je državni tajnik iz Ureda za Hrvate izvan Hrvatske bio prošlog tjedna s izaslanstvom i u Beogradu i u Vojvodini i razgovarao je o pravima manjina. Nadalje, bilateralna komisija koja se bavi otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije danas se sastaje na razini pomoćnika ministara i državnih tajnika u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Kuščević: Hrvatska ima pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije

Ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je u četvrtak kako Hrvatska ima moralno i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije zbog agresije tijekom Domovinskog rata.

>>>Vučić ne očekuje čuda od posjeta Hrvatskoj, ali vjeruje da će razgovori biti ‘ljekoviti’

"Srbiji nije pametno da se razgovara o ratnoj odšteti, a za Hrvatsku je vrlo pametno. Mislim da Hrvatska ima pravo i na moralno, a i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Republike Srbije za sva zlodjela koja su napravili tijekom Domovinskog rata", rekao je Kuščević uoči sjednice Vlade.

Novinare je zanimalo znači li to da bi on želio da to bude jedna od tema o kojoj će se razgovarati sljedeći tjedan u Zagrebu za posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je jučer izjavio kako ga je iznenadilo da je hrvatski premijer Andrej Plenković pitanje ratne odštete naveo kao jednu od tema razgovora. "Da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da Hrvatska po pitanju ratne odštete ne može da dobije ništa, već može mnogo toga da izgubi", poručio je Vučić.

>>>Kušćević o posjetu Vučića: Nadam se da će se riješiti neka neriješena pitanja

Kuščević, pak, ističe kako bi volio da se u razgovorima pokrene i to pitanje. "Ne znam teme, ali bih volio da bude i to jedna od tema razgovora", ističe ministar uprave.

Kujundžić: Hrvatska i Srbija o svemu trebaju razgovarati, pa i o ratnoj odšteti

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je novinarima kako Hrvatska i Srbija trebaju razgovarati o svemu, pa i o pitanju ratne odštete ukoliko žele graditi odnose budućnosti kao vječiti susjedi.

>>>Plenković prešutio Vučićev dolazak; Srbija je pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku

"Svatko zastupa interese svoje zemlje, tako i gospodina Vučića je za razumjeti. Međutim, mi znamo povijesnu činjenicu, a to znači da je srpska vojska napravila agresiju i štetu hrvatskoj državi", naglasio je Kujundžić.

Upitan zašto je onda Vučić predložio da se nekih šest mjeseci ne otvaraju takve teme iz povijesti, odgovorio je kako se nekih par mjeseci to može zaustaviti, da je to sada tehničko pitanje.

 

26. travanj 2024 16:00