23. svibanj 2018.

Poduzetnice godine - Marija Maja Čebulc, Milena Perković i Danijela Kasumović Maružin

Poduzetnica godine je Marija Maja Čebulc, menadžerica Milena Perković, dok je socijalna poduzetnica godine Danijela Kasumović Maružin, a te su im nagrade prema izboru Hrvatske udruge poslovnih žena Krug dodijeljene u srijedu u okviru obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica.

>>>Ivana Radić: Nedostaje potpore za žensko poduzetništvo u Hrvatskoj

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), predsjednica istarskog ogranka udruge Krug i višestruko nagrađivana poduzetnica Gordana Deranja istaknula je da HUP nizom akcija već godinama podržava žensko poduzetništvo. Uz ostalo u suradnji s kanadskom ambasadom pokrenuta je i inicijativa "30 plus" sa željom da 30 posto članova u upravama društava čine menadžerice.

Prema njezinim riječima, prije tri godine, 2015., u upravama ovdašnjih društava bilo je 20,9 posto žena, lani 17,7 posto, a ove godine 18,8 posto.

"Prostora za napredak ima, vidimo to i po podatku da lani više od 50 posto tvrtki izlistanih na burzi nije imalo žena u upravama", kazala je Deranja.

>>>Mlada poduzetnica iz Zagreba Ines Marić pokrenula vlastiti posao i već dvije godine uspješno posluje

Za potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove Ivana Barbarića ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada još uvijek nije postignuta, iako stvari idu na bolje.

Po njemu, najveće prepreke ženama u poduzetništvu vezane su uz nedostupnost informacija, novčanih sredstava, izobrazbe, a i manje su prisutne na tržištu rada te slabije plaćene u jednakim poslovima od muških kolega.

"Komora će se i dalje snažno zalagati za stvaranje poslovnog okružja koje će pripadnicama ženskog spola olakšati put do zasluženih pozicija u poslovnom svijetu. I onda više nećemo razgovarati o ženskom poduzetništvu već samo o poduzetništvu, jer će to značiti da živimo u društvu jednakih uvjeta i prilika za sve", rekao je Barbarić.

>>>Uspješne žene otkrivaju kako bezbolno promijeniti karijeru

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman naglasila je da ovdašnje poduzetnice žele biti uključene u sve sfere hrvatskog gospodarstva te kako hrvatska Vlada ima određene mogućnosti poticanja ženskog poduzetništva.

U posljednje dvije godine, istaknula je, udio žena koje su većinske vlasnice tvrtki iznosio je 22 posto.

Predsjednica Udruge Krug Gordana Restović istaknula je kako je ovogodišnji izbor najboljih poduzetnica bio težak, a presudile su nijanse.

>>>Proglašene poduzetnice godine po izboru Women in Adria

Poduzetnica godine Marija Maja Čebulc se prije 25 godina, vjerujući u svoje znanje i iskustvo, upustila u poslovne vode i u Dubrovniku otvorila prvu privatnu ljekarnu - "Ljekarnu Čebulc". Danas zapošljava 21 djelatnika, među njima sedam magistara farmacije i deset farmaceutskih tehničara, vodi tri ljekarne i na policama ima više od 7.000 artikala.

Menadžericom godine proglašena je Milena Perković iz pulske Arena Hospitality Group, koja je svojom upornošću, sposobnošću i znanjem na području upravljanja, razvoja i strateškog marketinga, nekadašnji Arenaturist, danas Arena Hospitality Group, dovela do statusa jednog od predvodnika hrvatskog hotelijerstva i prepoznatljivi turistički brand. Perković uz ostalo aktivno sudjeluje i u nizu turističkih udruga.

>>>Predstavljena ‘Ženska perspektiva’, projekt u kojem će sudjelovati 50 poduzetnica

Tvrtka Punkt, socijalne poduzetnice godine Danijele Kasumović Maružin, pokazala se kao uspješan projekt za pokretanje društvenih promjena i zapošljavanja apsolutno marginaliziranih skupina na tržištu rada. Takva praksa ističe važnost integracija osoba s invaliditetom i mnogima može poslužiti kao primjer rušenja predrasuda. Kasumović Maružin ujedno konstantno pronalazi rješenja za pomoć ljudima s teškoćama, obrazlaženo je uz ostalo prilikom dodjele nagrada u Hrvatskoj gospodarskoj komori.