Aktualno
StoryEditor

Porošenko sankcionirao ruske banke, Duma pozvala EU da zaustavi ‘nasilje i bezakonje‘ u Ukrajini

18. Ožujak 2017.

Ruska Duma podnijela je žalbu parlamentima europskih država, Europskom parlamentu, Parlamentarnoj skupštini Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i generalnom tajniku Vijeća Europe u vezi s "napadima na bankarske institucije u Ukrajini".

"Zastupnici izražavaju krajnje negodovanje u vezi s napadima na banke u Ukrajini, vrhunac kojih se zbio 14. i 15. ožujka", kaže se u priopćenju ruskog parlamenta koje prenose mediji. Ruski parlamentarci upozoravaju europske kolege o ukazu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji je odlučio uvesti sankcije protiv, kako se kaže, "bankarskih institucija registriranih u skladu sa zakonom i koje savjesno ispunjavaju zakonske obveze".

Sankcije koje je Ukrajina nametnula podružnicama ruskih državnih banaka u Ukrajini u priopćenju Dume ocjenjuju se neusklađenima s normama međunarodnog prava, uključujući obveze Ukrajine kao članice Vijeća Europe i njezinim obvezama iz sporazuma EU-Ukrajina. Dodaje se da te sankcije razaraju investicijsku klimu u Ukrajini i slabe ionako lošu ekonomsku situaciju toj zemlji.

"Bezakonje i nasilje"

Duma poziva europske kolege na učinkovitu uporabu njihovih ovlasti kako bi se "bezakonje i nasilje" u Ukrajini zaustavilo i kako bi se ukrajinskom vodstvu uputila primjerena poruka.

"Povijest uči da ne valja zatvarati oči pred aktivnostima neonacističkog karaktera. Nasilju i kriminalu u Ukrajini treba stati na kraj", ističe se u dokumentu koji su podržale sve političke opcije zastupljene u Dumi.

Ukrajinska središnja banka odobrila je sankcije protiv pet ruskih državnih banaka koje posluju u Ukrajini na godinu dana, a uredba o sankcijama objavljena je u četvrtak na internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

Ograničenja poslovanja ruskih banaka u Ukrajini pogodit će Sberbank te VTB, BM banku, Prominvesbanku (banku kćer VEB-a) i VS Banku (kćer Sberbanka).

Sankcije su uvedene kako bi se spriječilo povlačenje kapitala iz Ukrajine u korist povezanih osoba, navodi se u uredbi.

Službena Moskva objavila je nakon objave ukaza da je spremna reagirati naglasivši da će u tom slučaju Ukrajina "prestati biti privlačna za strana ulaganja".

Tijekom ovoga tjedna u Ukrajini su betonskim i drugim zaprekama blokirani ulazi u poslovnice Sberbanka i drugih ruskih banaka, na kojima su ispisivane antiruske parole. Ti se događaji tumače kao reakcija na potez ruskih banaka koje su počele priznavati dokumente klijenata naslovljene na samoproglašene "narodne republike" Donjeck i Luhansk na istoku Ukrajine, koje su pod kontrolom proruskih snaga.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u reakciji za blokadu rada poslovnica ruskih banaka u Ukrajini poručio kako Moskva očekuje da će procedure koje je moguće provesti u ovakvim slučajevima i koje omogućuju ukrajinski zakoni, biti primijenjene bez politiziranja.

"Nadam se da će ukrajinska država smoći snage upotrijebiti vlast za zaustavljanje takve vrste divljanja", rekao je Lavrov.

"Ruski apetiti"

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u petak da ruski predsjednik Vladimir Putin istinski mrzi Ukrajinu i pozvao SAD i EU da ne ublažavaju sankcije Rusiji dok se ne povuče s okupiranih dijelova Ukrajine.

"Putin mrzi Ukrajinu iz dna duše, tvrdi da su Ukrajinci Rusi, ne može očima vidjeti Ukrajinu na političkoj karti Europe", rekao je Porošenko na konferenciji o sigurnosti.

Dodao je da ruski apetiti ne završavaju u Ukrajini i citirao Putina koji je svojedobno rekao da "granice Rusije ne postoje". "Na te apetite moramo odgovoriti: vrijeme je sada, a mjesto je Ukrajina", istaknuo je Porošenko na tradicionalnom međunarodnom skupu u bavarskoj prijestolnici.

02. svibanj 2024 05:48