Aktualno
StoryEditor

RBA: Državni infrastrukturni projekti mogu smanjiti javni dug

24. Studeni 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Imovina Raiffeisen dobrovoljnog mirovinskog fonda danas premašuje milijardu i 20 milijuna kuna, a kada je fond osnovan, 2002. godine, tada prvi svoje vrste u Hrvatskoj, iznosio je "skromnih" 4 milijuna kuna. Danas taj prvi dobrovoljni mirovinski fond u Hrvatskoj  broji 58,513 članova, a čak 12,903 njegova člana već koriste uplaćivana sredstva. RBA im je isplatila ukupno 358 milijuna kuna mirovina ili nasljedstava.

- RBA grupa je prepoznala dobrovoljni mirovinski fond i mi smo mirovinsko osiguravajuće društvo bez kojeg ukupna infrastruktura mirovinskih fondova u Hrvatskoj ne bi bila kompletna - rekao je predsjednik Uprave RBA mirovinsko društvo.

- Prinosi Raiffeisen dobrovoljnih mirovinskih fondova u prosjeku iznose više od 6 posto godišnje što je u usporedbi s većinom drugih štednih proizvoda znatno veći povrat na ulaganje - rekla je članica Uprave društva, Eva Marinković Horvat.

"Otvaranje potencijala"

U svojem izlaganju pred prijateljima, suradnicima i zaposlenicima, okupljenima na domjenku u prostorima caffe bara Matis, predsjednik Uprave Damir Grbavac istaknuo je i kako: "..nismo ostvarili sve ciljeve jer nam se tek sada otvara mogućnost većeg ulaganja u gospodarstvo".

Dodatno obrazlažući, Grbavac je pojasnio kako Zakon o mirovinskim fondovima omogućuje značajnija ulaganja u projekte koje Vlada definira kao infrastrukturne, što je, ističe, trend i u Europi.

‘Ono što mogu sa sigurnošću reći jest kako, ako država ima infrastrukturni projekt, upravo se kroz takva ulaganja može smanjiti javni dug,‘ kaže Grbavac.

- Britanski ministar gospodarstva nedavno je pozvao mirovinske fondove, britanske i europske, da značajnije investiraju u infrastrukturne projekte. U slučaju Hrvatske, mirovinski fondovi mogu ulagati i kroz privatizaciju i kroz ponudu novih dionica. Potrebni su nam novi razvojni projekti hrvatskih poduzeća, koji moraju biti dobro osmišljeni i vidljiviji. Osim toga, značajnija ulaganja su moguća kroz infrastrukturne projekte, koje mora definirati Vlada. U tom smislu, interesantni su energetski projekti, a nije isključeno niti ulaganje u IT infrastrukturu. U razgovorima sa kolegama, često se spominju autoceste ili primjerice zračne luke. Ono što mogu sa sigurnošću reći jest kako, ako država ima infrastrukturni projekt, upravo se kroz takva ulaganja može smanjiti javni dug - rekao je Grbavac.

RBA mirovinski fondovi danas pokrivaju 20 posto tržišta. U Hrvatskoj ima 6 otvorenih i 17 zatvorenih mirovinskih fondova, od čega RBA upravlja sa jednim otvorenim i 6 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova. Pokrovitelji zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova su Raiffeisengrupa, Hrvatski Telekom, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski liječnički sindikat i Sindikat hrvatskih željezničara.

27. travanj 2024 04:46