Aktualno
StoryEditor

Rektori splitskog i mariborskog sveučilišta potpisali sporazum o suradnji

23. Studeni 2017.

Rektori splitskoga i mariborskog sveučilišta, Šimun Anđelinović i Igor Tičar u srijedu su potpisali Sporazum o suradnji temeljem kojeg će se, uz dosadašnju suradnju, razvijati strateško-regionalno partnerstvo između tih dvaju sveučilišta, priopćeno je iz splitskog Sveučilišta.

- Ovim Sporazumom našu suradnju podižemo na stratešku razinu s ciljem formiranja zajedničkih studija i programa usavršavanja, zatim u području zajedničkog akademskog izdavaštva i uredništva čime svako Sveučilište jača ono drugo i osnažuje proces internacionalizacije, rekao je Anđelinović.

>>>Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, PMF-a i Tommyja

Istaknuo je kako splitsko i mariborsko sveučilište imaju sličnosti po tome što su druga najveća sveučilišta u svojim zemljama koja ujedno pokazuju značajan napredak, a u tome će im sigurno pomoći i jaka bilateralna suradnja te međusobno prenošenje dobrih praksi.

Tičar je izrazio zadovoljstvo dogovorenom suradnjom rekavši kako se sveučilišta moraju međusobno otvarati i pomagati jedni drugima jer jedino zajedništvom mogu napraviti veliki iskorak.

- Svatko od nas ima svojih specijalnosti koje su na visokoj razini i koje nam mogu biti od međusobne koristi, objedinjujući naše snage možemo postići puno više. Ako ide dobro mom susjedu, ide i meni, kazao je rektor mariborskog Sveučilišta Tičar.

Kako se navodi u priopćenju, suradnja dvaju Sveučilišta će se odvijati na području provođenja nastave, znanstvenog istraživanja i rada na projektima, kao i drugim područjima koja se vezuju za visokoškolsko obrazovanje i znanost.

>>>Uskoro se i izvanrednim studentima otvara mogućnost za rad preko studentskih servisa

Sveučilišta će dati potporu što bližoj suradnji svojih sastavnica na području nastave u obliku cjeloživotnog učenja i zajedničkih ljetnih i zimskih škola, olakšanog prelaska, upisivanja i mobilnosti studenata, uključivanja studenata u izvanstudijske aktivnosti, omogućavanju pristupa knjižnicama, bazama podataka i literaturi.

Također, proširit će se suradnja na području znanstvenih i stručnih projekata što će, između ostalog, uključivati zajedničko apliciranje na domaćim i međunarodnim projektima te oblikovanje zajedničkih stručnih timova. Prigodom posjeta delegacija iz Maribora posjetila je i Kampus gdje su razgledali prostore i laboratorije Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Pomorskog, Kemijsko-tehnološkog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, stoji u priopćenju.

03. svibanj 2024 15:00