Aktualno
StoryEditor

Ruska ekonomija na putu oporavka, očekuje se rast u prvom kvartalu 2017. godine

06. Prosinac 2016.

Ruska ekonomija se oporavlja i vratiti će se rastu u prvom kvartalu 2017. godine, izjavila je u utorak prva zamjenica guvernerke ruske središnje banke Ksenia Yudayeva i dodala da je središnjica uvjerena u postizanje inflacijskih ciljeva.

- Mi vidimo recentne ohrabrujuće podatke u ekonomiji, nedavni PMI (Purchasing Managers‘ Index) podaci su izrazito snažni, a Rostat je upravo objavio indikator poslovnog sentimenta, koji je također jako snažan - rekla je.

- Ja mislim da će biti pozitivnog rasta u prvom kvartalu.

O izvozu ovisna ruska ekonomija je krajem 2014. godine utonula u recesiju, koju definiranju dva uzastopna kvartala kontrakcije, dijelom zbog pada cijena nafte, a dijelom zbog anektiranja Krima i posljedičnih sankcija Zapada.

Rast je u trećem i četvrtom kvartalu ove godine bio oko nule ili blago pozitivan, rekla je Yudayeva za Reuters tijekom intervjua na marginama konferencije posvećene investicijama u Londonu.

Središnja banka također vjeruje da će Rusija do kraja 2017. godine postići ciljanu inflaciju od 4 posto, iako su očekivanja "visoka i neusidrena".

Govoreći o prognozama banke za cijene nafte, Yudayeva je rekla da će krojači monetarnih smjernica o njima raspravljati u sljedeća dva tjedna i da se razmatraju dva scenarija. Jedan s cijenom od 40 dolara i drugi s cijenama do 55 dolara po barelu.

03. svibanj 2024 07:22