Aktualno
StoryEditor

Slatka priča ili kako su Novozelanđani spasili tvornicu čokolade

18. Studeni 2017.

Novozelanđani su u tek nešto više od 24 sata uspjeli prikupiti 2 milijuna novozelandskih dolara kako bi spasili tvornicu čokolade sa stoljetnom tradicijom u gradu Dunedinu, javlja Guardian.

Kompanija Mondalez International u veljači je objavila kako planiraju iduće godine zatvoriti tvornicu Cadbury u tom gradu, nakon čega bi 350 zaposlenika premjestili u svoje veće australske pogone. Čuvši tu najavu, lokalna zajednica pokušala je kupiti tvornicu za 20 milijuna novozelandskih dolara, međutim njihova ponuda nije prihvaćena. Nošeni snažnim porivom da očuvaju tradicionalnu proizvodnju čokolade u svom gradu, ali i industrijsku djelatnost i građane pronašli su drugo rješenje.

Udružili su se s lokalnim čokoladnim obrtom Ocho kako bi proširili njegove proizvodne kapacitete, zaposlili nove radnike uključujući bivše zaposlenike tvornice Cadbury.

>>>Kontrolerka godine zaustavila prodajni pad u jednoj od zemalja u regiji

Crowdfunding kampanja u manje od dva dana privukla je 3500 ljudi koji su donirali ukupno 2 milijuna novozelandskih dolara tom projektu, a web stranica nekoliko puta je pala zbog ogromnog interesa. Donacije za ovaj projekt nisu došle samo iz grada Dunedina, već cijelog Novog Zelanda i svijeta.

Donatori su dobili određene povlastice: na donaciju od 100 dolara dobili su jednu dionicu nove tvrtke, kao i 20 posto popusta na čokoladu proizvedenu u tvornici i to do kraja života. Prosječna donacija iznosila je 700 dolara.

>>>Hotel Le Premier u centru Zagreba: Ostojić uložio 10 milijuna eura u bivšu palaču i spomenik kulture

Proizvedena će čokolada biti orijentirana na izvoz. Ocho će s intenziviranjem proizvodnje započeti odmah, a slijedi i preseljenje u veću tvoricu, uvoz opreme iz Italije te stvaranje čokolade s izvornim okusom Novog Zelanda koji uključuje sastojke poput izvornih vrsta papra kawakawa i horopito, manuka med i pčelinji pelud. Postupno će se proizvodnja čokolade povećati - s dosadašnjih 90 kilograma tjedno do kraja iduće godine trebala bi porasti na 400-500 kilograma.

25. travanj 2024 19:27