Aktualno
StoryEditor

Sučević: U slučaju Agrokor najizvjesnija je predstečajna nagodba

05. Travanj 2017.

- Pozicija malih dobavljača trenutno ne izgleda dobro, a mislim da će se vrlo brzo susresti s činjenicom da im je još lošije nego što sad misle. Ukoliko oni nisu nikako osigurani, a izgleda da nemaju neke mjenice ili zadužnice, vrlo vjerojatno će morati otpisati dio svojih potraživanja. Veliki dobavljači vjerojatno su već toga svjesni za razliku od OPG-ova - istaknuo je savjetnik za krizni menadžment Danko Sučević u utorak gostujući na N1 televiziji.

Otplata dugova

Sučević je objasnio da je ključno pitanje dinamika duga jer ako se dugovanje sve više povećava, sve je manje novaca i mogućnosti amortizacije dugovanja. No, prema informacijama s kojima raspolaže, čini se da se Agrokorov dug prema dobavljačima nije drastično povećao u ovom periodu.

>>>FOTO: Upoznajte tim koji će upravljati Agrokorom

- Ono što je upitno sa sadašnjim standstill aranžmanom je da će Agrokor prestati plaćati obveze. Ja nisam to tako shvatio. Ja sam shvatio da neće plaćati stare obveze. On mora plaćati dnevne obaveze, odnosno svako od tih društava u koncernu mora plaćati novu robu, nove dobavljače jer je to jedini način da prežive. Standstill se odnosi na ovaj dug od prije godine dana - komentirao je direktor Infokorpa Sučević te dodao da bi nove isporuke OPG-ova trebale biti isplaćene u ugovorenom roku.

>>>Danko Sučević: Što krizni menadžer mora napraviti u Agrokoru

Faktoring je najskuplji način financiranja, a firme koje koriste faktoring su u problemima. Jedina prednost faktoringa je što ne opterećuje bilancu i nigdje ne piše da ste dužni, pojasnio je savjetnik za krizni menadžment opovrgavajući mogućnost da su se izdavale mjenice bez pokrića.

Najizvjesnija je predstečajna nagodba

Nije želio komentirati Antonija Alvareza, ali kazao je kako su sljedeći potezi kriznog menadžmenta procijeniti situaciju i osigurati likvidnost kompanije, a to će vjerojatno učiniti banke koje su Alvareza angažirale. Prema njegovu mišljenju, Alvarez je suočen s vrlo izglednim stečajem, a s druge strane postoji lex Agrokor kojim bi država preuzela određene upravljačke funkcije. Stoga se izvjesnom čini predstečajna nagodba koja ne neki način prisiljava vjerovnike na dogovor.

>>>Sučević: Sasvim se sigurno moraju prodati dijelovi Agrokora, pitanje je koji

- Mislim da je izgledno da će krizni menadžer pokrenuti taj postupak čim prije jer mu prijeti da trenutna uprava zatraži od države da se počne primjenjivati lex Agrokor i netko tko nije bankin čovjek preuzme upravljanje ili da netko drugi pokrene stečaj pri čemu sud imenuje stečajnog upravitelja i opet banke ostanu bez kontrole - rekao je Sučević uz objašnjenje da je ono što predlaže vlada nedefinirano. - To je novo područje, ne zna se što bi bilo kada bi se lex Agrokor počeo primjenjivati i postavlja se osnovno pitanje tko je povjerenik vlade koji bi preuzeo upravljanje, je li on bolji od Alvareza i ako postoji takav čovjek postoji, zašto on već nije u HŽ, Pošti i u drugim javnim državnim institucijama.

Populizam i ad hoc rješavanje problema

Sučević je poteze države nazvao čistim populizmom i balkanskim ad hoc rješavanjem problema te priznanjem da je stečajni zakon zapravo neprimjenjiv. Komentirao je i nedostatak relevantnih informacija iz Agrokora koji već ima takvu povijest ‘držanja informacija u mraku‘. Naglasio je kako je komunikacija velik dio kriznog menadžmenta, a Agrokor po tom pitanju loše stoji te se ne trudi uvjeriti sve dionike u svoj plan izlaza iz krize. Tome u prilog ide i činjenica da su mali dobavljači pozitivno pričali o Agrokoru, a zbog loših korporativnih komunikacija dopustili su da ih se u hrvatskoj javnosti percipira kroz niske plaće blagajnika, propale dobavljače i dvorac na Sljemenu, kazao je savjetnik za krizni menadžment Danko Sučević.

>>>Krizni menadžment: Mogu li menadžeri pod stresom racionalno odlučivati

26. travanj 2024 02:25