Aktualno
StoryEditor

Tečaj oslobađanja straha od letenja 17. studenog u Zagrebu

11. Listopad 2018.

U subotu, 17. studenog, u Zagrebu će se održati specijalizirani Tečaj oslobađanja straha od letenja.

Tečaj se u Zagrebu održava od 2010. godine čime Zračnu luku Franjo Tuđman svrstava uz bok zračnim lukama u najvećim europskim metropolama, poput Londona i Berlina, u kojima se ovakvi tečajevi održavaju već više od 30 godina.

>>>Koliko nas stvarno košta letenje?

Poznato je kako u današnje vrijeme putovanje avionom predstavlja najbrži i najsigurniji oblik prijevoza. Unatoč tome, strah od letenja ili aviofobija jedna je od najčešćih ljudskih fobija, a prema anketi portala eDreams, provedenoj na uzorku od 4000 europskih putnika, strah od letenja osjeća čak 28% Britanaca, 18% Nijemaca, 20% Portugalaca i 21% Španjolaca.

Klasificira se kao specifična, odnosno situacijska fobija koja izaziva, najčešće prekomjeran ili neopravdan, izraženi trajni strah od specifičnih situacija kao što je let avionom. Poput drugih fobija i strah od letenja može varirati od blage nelagode do izrazito jakog straha.

Procjene govore kako strah od letenja pogađa žene gotovo dvostruko više od muškaraca, ali bez obzira na statističke pokazatelje ostaje činjenica kako ova vrsta fobije uzrokuje velike probleme u svakodnevnom životu. Osobe koje osjećaju strah od letenja prepoznaju da je taj strah pretjeran i bezrazložan, ali usprkos tome ne mogu mu se oduprijeti.

Koncept tečaja oslobađanja straha od letenja, temeljen na kognitivno-bihevioralnoj terapiji, pokazao se kao jedan od najuspješnijih načina za oslobađanje od ove fobije s visokim postotkom uspješnosti.

U proteklih osam godina zagrebački tečaj je pohađalo nekoliko stotina polaznika, a provedene ankete su pokazale da se strah smanjio ili nestao kod čak 96 posto polaznika.

>>>Za let ne trebaju ni krila ni propeleri

Tečaj je koncipiran kao cjelodnevni set predavanja stručnjaka iz različitih područja: psihologa, pilota, kabinskog osoblja, meteorologa, inženjera aeronautike i kontrolora leta. Polaznici uče različite tehnike opuštanja te se upoznaju sa svim fazama leta i procesima koji se odvijaju prije, za vrijeme i nakon leta avionom. Osim toga, upoznaju se s procesima i procedurama kontrole leta, kabinskog osoblja kao i s osnovnim meteorološkim pojmovima koji utječu na let avionom. Pojašnjavaju se zvukovi koji nastaju u zrakoplovu kako bi se izvor straha što lakše detektirao, i u većini slučajeva otklonio.

Tečaj svim polaznicima pruža priliku za postavljanje pitanja i komunikaciju s članovima stručnog tima, kako za vrijeme predavanja tako i u pauzama između predavanja, što uvelike pospješuje proces suočavanja sa strahom od letenja.

Nakon stručnih predavanja, slijedi primjena naučenog u praksi kroz let putničkim jet zrakoplovom zajedno s članovima stručnog tima. Zrakoplov polijeće s putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman, a cijelo vrijeme leta pilot i kabinsko osoblje polaznicima pojašnjavaju proces letenja.

>>>Pao prvi borbeni zrakoplov iz programa F-35

Prema istraživanju kompanije Boeing o utjecaju straha od letenja na putničku zrakoplovnu industriju u SAD-u, čak 73% onih koji osjećaju strah od letenja ili anksioznost povezanu s letenjem, strahuju od mehaničkih problema za vrijeme leta, 62% osoba strahuje od leta za vrijeme lošeg vremena, dok podjednak broj aviofoba, njih oko 35% strahuje od mehaničkih problema na zemlji, letenja noću i letenja preko velikih vodenih površina. Upravo spomenuti elementi straha od letenja obrađuju se i na nadolazećem tečaju u Zagrebu.

26. travanj 2024 16:05