Poslovna scena
StoryEditor

Agrokorov model za osvajanje hrvatskog turističkog tržišta

14. Studeni 2013.

Donedavno je ime adriatica.net palilo i žarilo tržištem putničkih agencija. Njen idejni tvorac Marko Vojković akvizirao je mahnito sve što se dalo na agencijskom tržištu, a glad za širenjem dovela je adriatica.net Grupu na rub provalije. Prije posljednjega koraka u vlasnički sustav ušli su partneri koji su preusmjerili smjer kretanja, upravljačku palicu dokapitalizacijom preuzeo je Agrokor s nešto više od 20 posto vlasničkog udjela u Grupi. U posljednjih godinu dana za adriatica.net gotovo da se nije čulo, restrukturiranje ‘made by‘ Agrokor radilo se u tišini, a predsjednik Uprave Atlasa i adriatica.net Grupe Ivan Gadže, koji je na tu funkciju došao s mjesta izvršnog direktora u Konzumu, do sada nije izlazio u javnost s većim intervjuima, dok prvi rezultati ne budu vidljivi.

Adriatica.net Grupa sastojala se od devet zasebnih tvrtki, odnosno brendova, čije je poslovanje trebalo konsolidirati. Kako sustav izgleda danas, nakon što se Agrokor primio procesa restrukturiranja?

- Prvo je napravljen novi poslovni model. Poslovanje danas temeljimo na dvije operativne kompanije - Atlasu i Kompasu. Agrokor je uložio i menadžerski kapital, tako da sada u Grupi imamo menadžere iz članica Koncerna na prvim linijama upravljanja i još nekoliko na poslovnim funkcijama, na kojima je potrebno iskustvo u biznisu i kompanijski know-how. No u sustavu imamo i turističke profesionalce poput direktora prodaje, voditelja akvizicija i sl. Atlas Grupa prošle je godine očistila bilancu te smo prionuli poslovnom restrukturiranju. Stvaramo trenutačno i dugoročno održiv model, ‘očistili‘ smo kompanije od svih viškova, spojili izdvojene kompanije i pojednostavili model upravljanja. Atlas je danas operativna kompanija u Hrvatskoj - producira sadržaj, prodaje i operativno daje usluge, a adriatica.net Grupa holdinška je kompanija i nema operativne prihode.

No bilanca Atlasa i dalje ne izgleda dobro. Što kažu vlasnici kada pogledaju brojke?- U prvih devet mjeseci ove godine rezultat je dobar. Atlas je zabilježio 12 i pol posto veće prihode, a do kraja godine brojka možda bude i veća. Domaće tržište još uvijek nije ostvarilo preduvjete za rast, ali smo i u tome napravili pozitivne pomake. Izdvajamo jedinstven projekt na ovim prostorima - Atlas putovanja za Konzum i Tisak. Smanjili smo broj poslovnica u Hrvatskoj s 12 na sedam. No otvaramo nove kanale prodaje, raste nam promet putem pozivnog centra. ‘Incoming‘ segment u kontinuiranom nam je porastu.

>>> Cijeli intervju pročitajte u tiskanom broju Lidera.

27. travanj 2024 17:21