Poslovna scena
StoryEditor

AZTN: Faggianu kazna zbog neprijavljivanja koncentracije

18. Veljača 2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju poduzetnika Andre d.o.o. i Novi list d.d. do koje je došlo kada je Andre stekao 80,3 posto udjela u Novom listu, ali je zbog neprijavljivanja koncentracije u zakonskom roku, pokrenula postupak izricanja kazneno-upravne mjere poduzetniku Andre, priopćeno je danas iz Agencije.

Andre i Novi list su prije provedbe koncentracije djelovali na istim mjerodavnim tržištima, a riječ je o tržištu naklade općeinformativnih dnevnika i tržištu oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima, na kojima je Novi list djelovao izravno, a Andre neizravno, putem vlasničkih udjela u Glasu Istre Novine.

Stjecanjem udjela u Novom listu, Andre, koji je u vlasništvu Alberta Faggiana, na tim tržištima ima udjele između 10 i 15 posto, navodi se u priopćenju.

Agencija je utvrdila da provedbom koncentracije nije došlo do negativnih učinaka na tržišno natjecanje s obzirom na broj i tržišnu snagu konkurenata koji djeluju na tim tržištima.

Naime, više od 70 posto udjela u tržištu prodane naklade i više od 60 posto u tržištu oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima odnosi se na dnevnike 24 sata, Jutarnji list i Večernji list, navode iz Agencije.

Stoga bi, napominju, povećanjem tržišnog udjela poduzetnika Andre ova koncentracija mogla pridonijeti jačanju konkurencije između nakladnika na mjerodavnim tržištima.

Međutim, unatoč tome što je koncentraciju ocijenila dopuštenom, Agencija najavljuje da će protiv poduzetnika Andre pokrenuti postupak utvrđivanja uvjeta za izricanje upravno-kaznene mjere zbog nepodnošenja prijave namjere provedbe koncentracije na ocjenu u zakonskom roku.

Obveza prijave za Andre je nastala 25. studenog 2011. kada je kupnja udjela u Novom listu provedena kroz Središnji depozitarij Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), a iz Agencije se doznaje da je prijava koncentracije stigla tek nakon što je Agencija u rujnu prošle godine zatražila od poduzetnika da se očituju o kojem obliku koncentracije je riječ.

Iz Agencije napominju kako je riječ o lakšoj povredi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja za koju se može izreći upravno-kaznena mjera u visini do jedan posto ukupno ostvarenog prihoda na tržištima na kojima djeluju sudionici koncentracije.

Upravo je i taj propust bio jedan od povoda zbog kojih je Agencija krajem prošle godine poduzetnike iz područja medija javno podsjetila na obveze prijave koncentracije.

Naime, opće je pravilo za sve poduzetnike, na svim tržištima, da samo one koncentracije čiji sudionici, prema kriteriju ostvarenog prihoda, prelaze zakonom utvrđeni prag ekonomske veličine, podliježu obvezi prijave i kontroli koncentracije od strane AZTN-a. Međutim, Zakon o medijima i Zakon o elektroničkim medijima poduzetnicima iz područja medija propisuju obvezu podnošenja prijave koncentracije na tržištu naklade medija neovisno o tome jesu li ispunjeni uvjeti ukupnoga prihoda. U tom slučaju nakladnici medija podnose prijavu Agenciji koja onda koncentraciju ocjenjuje isključivo sukladno propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, podsjećaju iz Agencije.

01. svibanj 2024 11:59