Poslovna scena
StoryEditor

Češki Orco se povukao, Sunčani Hvar preuzima slovački Prime Tourist Resorts

06. Travanj 2016.

Češka grupa za razvoj nekretnina Orco Property Group objavila je da je postigla sporazum o prodaji 15,77 posto udjela u Sunčanom Hvaru, čime se u potpunosti povlači iz vlasništva te hvarske turističke tvrtke dok je slovački Prime Tourist Resorts, novi većinski vlasnik, u srijedu najavio ponudu za preuzimanje.

Orco u priopćenju objavljenom u utorak navodi da je prodao 3,06 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara, što odgovara 15,77 postotnom udjelu u temeljnom kapitalu i daje isto toliko glasačkih prava. Ime kupca nije navedeno u priopćenju.

- Ukupna vrijednost transakcije iznosi u protuvrijednosti približno 8,15 milijuna eura, a temelji se na nominalnoj vrijednosti prenesenih dionica. Slijedom te transakcije Orco Property Group izašao je iz svih svojih ulaganja u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Orco je u lipnju 2014. već smanjio svoj vlasnički udjel u hvarskoj tvrtki ispod 50 posto, prodavši 2,08 milijuna dionica ili 24,9 posto udjela u Sunčanom Hvaru za simboličan iznos od jednog eura slovačkom Prime Tourist Resortsu. Osim dionica, Orco je na slovačku tvrtku tada prenio i razlučna potraživanja koja je imao prema Sunčanom Hvaru i to temeljem ugovora o zajmu od 15. srpnja 2010. godine i pripadajućih aneksa.

U međuvremenu, na Zagrebačkoj burzi obustavljeno je trgovanje dionicama Sunčanog Hvara, zbog nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Naime, slovački Prime Tourist Resorts objavio je da je 4. travnja sklopio ugovor o prijenosu dionica na temelju kojeg je stekao 8,97 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara. To predstavlja 46,18 posto ukupnog temeljnog kapitala i vlasničkih prava.

Istoga dana, slovačka tvrtka sklopila je ugovor s Orcom, o kupnji 3,06 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara što čini 15,77 posto udjela u temeljnom kapitalu. Time slovačka tvrtka sada raspolaže s 12,03 milijuna redovnih dionica Sunčanog Hvara i udjelom u temeljnom kapitalu od 61,95 posto. Prime Tourist Resorts će u zakonom propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje preostalih dionica, nakon odobrenja Hanfe.

Cijena dionice Sunčanog Hvara prije obustave trgovanja na Zagrebačkoj burzi, skočila je 3,63 posto, na 24,26 kuna, uz 11,5 tisuća kuna prometa.

27. travanj 2024 03:11