Poslovna scena
StoryEditor

Deset globalnih trendova u MICE industriji

30. Rujan 2015.

Jedan od glavnih globalnih trenova u MICE industriji (meeting, incentiv, congress, exhibition) je da se programi sastanaka i događaja sve više skraćuju u korist interaktivnih aktivnosti koje sudionike drže u pokretu.

Zadnjih nekoliko godina trendovi idu i u korist suvremenih rješenja, digitalnog marketinga u promociji skupova, gastronomskih inovacija i održivih tzv. zelenih sastanaka, u sklopu kojih organizatori nastoje činiti dobro za okoliš i zajednicu. Prisutan je i trend štednje i odgovornije potrošnje. O ovoj temi pisali smo u tjedniku Lider, sada donosimo 10 globalnih trendova u MICE industriji.

1. Broj skupova nije se smanjioPrije par godina razni su stručnjaci predviđali da će nova tehnologija prouzročiti drastičan pad fizičkih poslovnih događaja, međutim, to se nije dogodilo. Brojke su se vratile na predrecesijsko razdoblje. Danas u svijetu ima dvostruko više sudionika poslovnih skupova nego sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća.

2. Sastanci postaju sve interaktivnijiInformacije na skupovima više ‘ne teku’ samo u jednom pravcu, umjesto da jedan priča, a drugi slušaju, danas svi sudionici aktivno sudjeluju. Interakciji su bitno pridonijeli tehnološki napredak, društvene mreže te razne aplikacije koje olakšavaju komunikaciju.

3. Veći fokus na povratu investicije Planeri i organizatori evenata danas mnogo više pozornosti posvećuju isplativosti nekog eventa, koju najčešće mjere uz pomoć povratnih informacija sudionika. A sudionici mjere isplativost odlaska na event prema kvaliteti networkinga i sklopljenih novih poslova. 

4. Odabir lokacije ovisi o troškovima Cijene u svim segmentima organizacije poslovnih skupova globalno su niže nego prije gospodarske krize. U SAD-u je 2007. godine prihod po sudioniku iznosio 190 dolara, a danas 163 dolara. Hoteli, kongresni centri i lokalne zajednice nude dobre prilike i odredište koje se cjenovno ne prilagodi tom trendu je nekonkurentno.

5. Događaji se proširujuUz pomoć internetskih foruma, društvenih mreža i ostalih web-alata, sudionici skupova angažiraju se prije fizičke realizacije konferencije i uključeni su u procese sve dok neki skup ne završi.

6. Iza trendova stoje DMK-oviDestinacijske menadžmentske kompanije (DMK) smatraju se krucijalnima za planere poslovnih događaja. Od puke organizacije prijevoza evoluirale su do kompletne stručne usluge za destinacijske događaje. Od DMK-ova traži se da potpuno razumiju vrijednost brenda klijenata, da budu dinamične i razmišljaju izvan zacrtanih okvira.

7. Događaji se fokusiraju na regionalna tržištaPlaneri se kontinuirano moraju prilagođavati novim trendovima u potražnji, a taj trend trenutačno je organizacija događaja sa specifičnom tematikom u regionalnim okvirima. Regionalni pristup omogućava troškovnu i vremensku učinkovitost.

8. Tehnologija je postala alat za socijalizacijuPametni telefoni, tableti i širokopojasni internet postali su krucijalni za organizaciju poslovnih događaja. Tehnologija i online sastanci nisu zamijenili susrete biznismena uživo, ali traže se rješenja kako tehnologiju ukomponirati u poslovne skupove. Ona postaje alat za socijalno obogaćivanje fizičkoga kontakta.

9. Wellness postaje dio programa Wellness, koji se nekad smatrao hedonizmom, danas je postao sastavni dio poslovnih događaja. Stručnjaci predviđaju da će sve veću ulogu imati i u programima konferencija (mini tretmani između obveza, jutarnje grupne šetnje, kao i wellness-teme koje sve češće postaju i dio rasporeda konferencija). I catering se sve više okreće zdravijoj hrani.

10. Hosteli postaju ‘in’ među biznismenimaBiznismeni koji su inače odsjedali u hotelima s četiri i pet zvjezdica danas su u potrazi za alternativnim jeftinijim smještajem. Jedan od glavnih razloga drastična je promjena u izgledu i usluzi današnjih hostela. U Europi se razvija novi tip hostela, tzv. pošhosteli, s luksuznim uređenjem, ali hostelskim duhom; socijalizacijom koja svima dobro dođe na putu.

01. svibanj 2024 11:56