Poslovna scena
StoryEditor

IGH od dobiti do 201,4 milijuna kuna gubitka

01. Veljača 2013.

Institut IGH i njegova ovisna društva u prošloj su godini zabilježila sveobuhvatni gubitak u iznosu od 201,4 milijuna kuna, dok su godinu ranije imali dobit od 398 tisuća kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća.

Iskazani sveobuhvatni gubitak primarno proizlazi iz umanjenja dugotrajne materijalne imovine, ulaganja u nekretnine i financijske imovine, kao i vrijednosnih usklađenja potraživanja od kupaca i povezanih društava, objašnjava Uprava IGH.Po podacima iz izvješća, konsolidirani prihod Instituta IGH i njegovih ovisnih društava lani je iznosio 343,9 milijuna kuna, što je pad za 37,3 posto, dok su ukupni konsolidirani rashodi porasli za 27,4 posto, na 690,5 milijuna kuna.

Uprava tvrtke u objašnjenju izvješća ističe kako su u sklopu financijskih rezultata za četvrto tromjesečje prošle godine odlučili uskladiti vrijednosti dugotrajne materijalne imovine, financijske imovine, ulaganja u nekretnine te potraživanja tvrtke, a u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima.Napominju pritom kako su u cijelosti vrijednosno uskladili vrijednost udjela u društvu Geotehnika-Inženjering te potraživanja od društva Sportski grad TPN (oba su podnijela zahtjev za predstečajnu nagodbu), a samo u ta dva slučaja vrijednosna usklađenja iznose 97,8 milijuna kuna.

Također navode kako su u 2012. vrijednosno uskladili i gubitke nastale odustajanjem od projekta Zagrepčanka te izvršili usklađenje i ostalih investicijskih projekata, ali i imovine vezane uz temeljno poslovanje društva. Uprava ističe kako se u 2013. nastavlja s procesima planiranog restrukturiranja s ciljem daljnje optimizacije poslovnih procesa, optimizacije dugotrajne imovine, smanjenja zaduženosti te dodatnog kapitalnog osnaživanja.

S tim ciljem tvrtka će nastojati prodati, odnosno dovršiti sve one projekte koji ne predstavljaju temeljno poslovanje, a i provedena vrijednosna usklađenja motivirana su tom namjerom, ističu iz IGH.Unatoč smanjenju broja zaposlenih u sklopu programa restrukturiranja, tvrtka sa 721 zaposlenikom ima mogućnost preuzimanja najsloženijih poslova projektiranja, nadzora, vođenja projekata, laboratorijskih ispitivanja i ostalih savjetodavnih i inženjerskih usluga u graditeljstvu kao i realizacije ugovorenih, a neizvršenih poslova u iznosu od 550,1 milijun kuna, navodi Uprava.

U ovoj godini, aktiviranjem javnih investicijskih projekata u Hrvatskoj, očekujemo zaustavljanje negativnih trendova u gospodarstvu, a posebno u građevinskom sektoru, što će rezultirati pojačanom poslovnom aktivnošću na domaćem tržištu, ističu iz IGH i napominju kako će intenzivirati i poslovne aktivnosti na inozemnim tržištima, posebno na tržištu Ruske Federacije, u cilju učvršćivanja i širenja trenutne tržišne pozicije.

03. svibanj 2024 07:59