05. prosinac 2013.

Institut IGH sklopio predstečajnu nagodbu

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu Institut IGH sklopio je danas predstečajnu nagodbu s predstavnicima vjerovnika čije tražbine čine 90,15 posto ukupnih obveza tog društva.

Kako su objavili iz Instituta IGH, okončanjem predstečajne nagodbe ispunjene su pretpostavke za nastavak poslovanja Instituta IGH te očuvanje radnih mjesta.

Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu o sklapanju predstečajne nagodbe Institut IGH objavit će odmah po primitku, stoji u priopćenju.

Postupak predstečajne nagodbe nad Institutom IGH otvoren je u lipnju ove godine, a vjerovnici tvrtke plan financijskog restrukturiranja prihvatili su početkom rujna.

Taj plan predviđa, među ostalim, otpis dospjelih obveza za kamate u iznosu od 37,4 milijuna kuna, otplatu duga za nekretninske projekte kroz jednokratnu otplatu iz prodaje nekretnina u iznosu od oko 179,9 milijuna kuna, pretvaranje neosiguranih financijskih tražbina u junior dug u iznosu od 12,4 milijuna kuna te djelomičnu konverziju duga prema dobavljačima u redovne dionice, odnosno pretvaranje 30 posto duga u kapital za obveze prema dobavljačima u visini od oko 23,5 milijuna kuna po nominalnoj vrijednosti dionice.

Planom je predviđena i isplata prioritetnih obveza prema radnicima za bruto plaće i otpremnine iz dokapitalizacije te otplata preostalih operativnih obveza kroz pet godina, kao i drugi krug dokapitalizacije Instituta IGH u roku od godine dana od sklapanja nagodbe, uz refinanciranje bankovnog duga dijelom kroz jednokratnu otplatu, a dijelom kroz produljenje otplate i smanjenje kamate.

Po ranije objavljenim podacima Instituta IGH, ukupni dug te tvrtke je krajem prošle godine iznosio 494,9 milijuna kuna, od čega se 409,9 milijuna odnosilo na kredite od banaka, a 75 milijuna kuna na obveznice. Društvo ima i visoke vanbilančne obveze, ukupno 900 milijuna kuna, na temelju garancija te sudužništva za nekretninske projekte. Po podacima iz prihvaćenog plana financijskog i operativnog restrukturiranja, ukupne prijavljene tražbine, uključivo i tražbine radnika koje ne ulaze u predstečajnu nagodbu, na dan otvaranja postupka predstečajne nagodbe iznosile su 1,9 milijardi kuna.