12. lipanj 2015.

Jack Dorsey, suosnivač Twittera, vraća se na čelnu poziciju te društvene mreže

Izvršni direktor Twittera Dick Costolo iznenada je u četvrtak podnio ostavku zbog sporijeg rasta broja korisnika i prihoda od oglašavanja u odnosu na konkurenciju, a privremeno će ga na toj dužnosti zamijeniti suosnivač te društvene mreže Jack Dorsey.

Posljednjih godina Costolo je bio pod pritiskom ulagača zbog sporijeg rasta te društvene mreže u odnosu na konkurente kako po broju korisnika, tako i po prihodima od oglašavanja. Costolo je na konferenciji za medije kazao da je sam odlučio podnijeti ostavku i da će se za mjesto izvršnog direktora razmatrati kandidati iz same tvrtke, ali i izvana.

Prema procjenama tvrtke eMarketer, broj korisnika Twittera ove bi godine mogao porasti oko 14 posto, dok je još prije nekoliko godina rastao za 30-ak posto. Broj korisnika Twittera u svijetu iznosio je na kraju prvog tromjesečja 302 milijuna, dok ih je Facebook imao otprilike 1,44 milijarde.

Udio te društvene mreže u 50,7 milijardi dolara vrijednom američkom tržištu digitalnog oglašavanja iznosio je prošle godine samo 1,6 posto, dok je njegov najveći konkurent Facebook povećao svoj udio sa 7,6 na 10,4 posto.

Zbog toga su i poslovni rezultati Twittera slabi. U prvom tromjesečju ta je društvena mreža poslovala s gubitkom od 162 milijuna dolara, 30 milijuna većim nego u istom lanjskom razdoblju. Zbog toga odlazak Costola s čela tvrtke nije neočekivan.

Nakon početnog snažnog uzleta, tvrtka nije uspjela postići dinamiku rasta kao Facebook, pa su promjene na njezinom čelu vrlo česte. Dva suosnivača te društvene mreže Jack Dorsey i Evan Williams već su biti izvršni direktori, a Dorsey sada poručuje da će na tom mjestu biti samo privremeno. Kaže i da potraga za novim izvršnim direktorom još nije počela, ali da će kompanija za to mjesto tražiti osobu koja svakodnevno koristi Twitter i voli taj proizvod.