Poslovna scena
StoryEditor

Kako je prvi kvartal prošao za Vipnet?

08. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

U prvom kvartalu 2013., Vipnet je ostvario stabilne prihode koji iznose 92,1 milijuna eura, a bez negativnog utjecaja tečajne razlike prihodi bi na razini kvartala bili veći za 0,7 milijuna eura pri čemu je nastavljen trend porasta udjela u vrijednosti tržišta, poručuju iz tvrtke.

Konsolidirana EBITDA je u prvom kvartalu porasla za 6,9 posto i iznosi 29,3 milijuna eura zbog većih ostalih poslovnih prihoda i manjih troškova poslovanja. Konsolidirana operativna dobit je u odnosu na prvi kvartal 2012. godine porasla za 22,1 posto i iznosi 12,9 milijuna eura.

- Zadovoljan sam rezultatima u prvom kvartalu jer u trenutnim tržišnim prilikama porast operativne dobiti te porast pretplatnika u svim najvažnijim kategorijama predstavlja uspjeh. Akvizicijom Digi TV-a te sukladno tome nedavnim predstavljanjem Vip SAT TV usluge, uspješno smo nastavili strateški razvoj kompanije i dali novi impuls poslovanju. – rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prvom je kvartalu ove godine porastao na 172,1 tisuću, što je za 15.7 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Broj fiksnih broadband linija je u odnosu na prvi kvartal 2012. godine porastao za 28,6 posto, dok je broj fiksnih glasovnih usluga u istom razdoblju porastao za 24,5 posto. Kombinacijom usluga kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je u prvom kvartalu ove godine ostvario porast od 10,1 posto.

Sukladno kretanjima na tržištu, ukupan broj Vip korisnika smanjen je i to većinom u prepaid segmentu osnovnih govornih usluga, dok je porastao u broju pretplatnika s pametnim telefonima. Broj pretplatnika mobilne telefonije u prvom kvartalu 2013. je u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 6,1 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom razdoblju smanjen za 11.1 posto. U odnosu na prvi kvartal 2012., broj korisnika mobilnog broadbanda porastao je za 3,9 posto. Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi 1,88 milijuna.

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u prvom kvartalu ove godine smanjen je za 2,4 posto u odnosu na prvi kvartal 2012. godine i iznosi 11,4 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvom je kvartalu zbog atraktivnih ponuda za korisnike kroz pakete fiksnih, internet i TV usluga smanjen za 2,1 posto u odnosu na prvi kvartal 2012. godine te iznosi 23,4 eura.

Vipnet je u prvom kvartalu 2013. investirao 14,4 milijuna eura, što je porast od 8,3 posto u odnosu na prvi kvartal 2012. godine, prvenstveno zbog povećanih ulaganja u fiksne i mobilne broadband tehnologije.

26. travanj 2024 08:32