Poslovna scena
StoryEditor

Merkaš: Ne može se govoriti o oporavku tržišta automobila

29. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Na sjednici Udruženja trgovine motornim vozilima i dijelovima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori za predsjednika Udruženja ponovno je izabran Zvonko Merkaš, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Auto Hrvatske, dok je za zamjenika predsjednika izabran Vedran Prasnikar član Uprave P.Z. Auta.

Tom prilikom izabrano je i 36 članova Vijeća Udruženja, te pet članova predsjedništva. Merkaš je istaknuo kako je Udruženje u svom četverogodišnjom mandatu bilo izrazito aktivno te da je postignuto niz rješenja za većinu problema koji opterećuju poslovanje auto branše, naglasivši da Vijeće i u naredenom mandatu očekuje nastavak niz aktivnosti.

Tržište automobila u Hrvatskoj je u 2009. zabilježilo pad prodaje od 50 posto, a isti trend nastavljen je i u 2010. godini za dodatnih 20 posto. No, Merkaš je istaknuo da tržište automobila u 2011. godini bilježi blagi rast, ali da se ipak ne može govoriti o oporavku. Upravo da bi se potaknula prodaja automobila, na sjednicama Udruženja raspravljalo se o izradi modela obračuna posebnih poreza prema iskustvima zemalja u regiji, ali i u zemaljama članicama EU kroz sociološki i gospodarski aspekt.

- Udruženje je pokrenulo inicijativu za smanjenje i rješavanje problematike sive ekonomije u poslovanju zastupnika i distributera motornih vozila u Hrvatskoj, a prijedlozi Udruženja ugrađeni su u plan rada Državnog inspektorata te se sustavno provode - rekao je Merkaš te dodao kako je na inicijativu Udruženja i uz suradnju s radnom grupom Ministarstva unutarnjih poslova izmjenjen Pravilnik o registraciji i označavanju vozila kojem se rubrika ‘godina proizvodnje‘ mijenja rubrikom ‘u prometu od‘. Tako se u knjižicu vozila sada upisuje datum prve registracije. Udruženje je i iniciralo i uporabu prenosivih probnih tablica kao službeno priznatih privremenih tablica u Hrvatskoj. Također je pokrenuta inicijativa za izmjenama Zakona o otpadu, te revizija pripadajućih Pravilnika, a u cilju usklađivanja s EU.

07. svibanj 2024 06:40