Poslovna scena
StoryEditor

Moj Zaba Start okupio gotovo 600 projekata

05. Prosinac 2014.
Piše:
Miro Soldić

Gotovo 600 projekata natjecat će se za milijun kuna financijskih potpora koje će Zagrebačka banka dodijeliti u sklopu projekta ‘Moj Zaba Start‘. Natječaji ‘Moja prilika‘ za inovativne poduzetničke i start up projekte, ‘Moja zelena zona‘ za zeleno poduzetništvo i ‘Moja kreativna crta‘ za kreativnu industriju raspisani su početkom listopada, a prijave su završile 1. prosinca.

Najviše projekata, njih čak 240, prijavljeno je u kategoriji ‘Moja kreativna crta‘ kojim će se pružiti potpora inovatvnim, kreativnim i održivim projektima iz područja kreativne industrije. Veliki broj prijava dolazi od raznih udruga , ali i umjetničkih organizacija, dizajnera, kreativnih studija te obrtnika. Među prijavama ističu se nova kreativna rješenja i predmeti hrvatskih dizajnera, prijedlozi novih sadržaja na online platformama, projekti vezani uz predstavljanje kulturne i prirodne baštine kroz različite suvenire, inovativni oblici obrtništva koji su prepoznali nove potrebe i niše na tržištu, tržišno orijentirani kulturni projekti. Zanimljivo je da je ovaj natječaj primio i projekte vezane uz razvoj raznih aplikacija i video igrica dok je prošle godine ovaj tip projekata primarno prijavljivan u natječaj Moja prilika.

Oko 200 projekata prijavilo se na natječaj ‘Moja prilika‘, namijenjen inovativnim poduzetničkim idejama i konceptima s ciljem promocije poduzetničke kulture te samozapošljavanja i zapošljavanja, pogotovo mladih. Od ukupnog broja prijava u ovoj kategoriji, polovica otpada na fizičke osobe. Većina je projekata, kao i prošle godine, iz područja informatike i proizvodnje, ali zastupljene su i sve ostale djelatnosti.

Na natječaj Moja zelena zona, kojim će se pružiti potpora inovativnim i održivim projektima korištenja zelenih tehnologija i energetske efikasnosti, pristiglo je više od 150 prijava od čega je svoje projekte prijavilo osam gradova i općina te 11 škola, dječjih vrtića i fakulteta. Većina projekata odnosi se na edukativne i istraživačke projekte, zbrinjavanje otpada i eko poljoprivredu.

Obzirom da su natječaji bili otvoreni za male poduzetnike, obrtnike, udruge, dizajnere, kulturne institucije i slično, ali i fizičke osobe, od ukupnog broja projekata 44 posto prijavili su upravo pojedinci (fizičke osobe). Najviše prijava pristiglo je iz Grada Zagreba – 36 posto, a zatim slijede Splitsko-dalmatinska županija s 11 posto prijava, te Primorsko-goranska, Osječko-baranjska i Istarska županija, svaka s ukupnim udjelom od po 7 posto, dok je iz Varaždinske županije pristiglo 5 posto prijava.

-Kada smo prošle godine pokrenuli projekt Moj Zaba Start i raspisali natječaje pristiglo je 420 prijava što nam je bio izvrsni pokazatelj poduzetničkog duha u Hrvatskoj. Ove godine smo premašili i tu brojku za oko 40 posto što dokazuje da su našim sugrađanima potreban samo odgovarajući poticaj, a da su oni spremni iskoristiti ponuđene prilike. Bez poduzetništva nema novog zapošljavanja, nema razvoja i u takvom okruženju ne gradimo bazu za naše buduće generacije. Vjerujemo da u prijavljenim projektima ima puno potencijalnih uspješnih poslovnih priča te ćemo svima njima, bez obzira hoće li biti odabrani kao finalisti, kao banka biti na raspolaganju za daljnju potporu – izjavila je članica Uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak.

Stručna komisija odabrat će po deset finalista iz svakog natječaja sredinom siječnja 2015., a nakon što prođu edukaciju, tri najbolja projekta iz svake kategorije natječaja dobit će financijsku potporu u iznosu od 100 tisuća kuna. I javnost će putem glasanja na internetskoj stranici Moj Zaba Start moći u svakom od tri natječaja dodijeliti po jednu potporu od 33 tisuća kuna.

26. travanj 2024 17:47