Poslovna scena
StoryEditor

Predsjednik Josipović otvorio nove visokosofisticirane kapacitete za istraživanje i razvoj u Plivi

04. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović na prigodnoj je svečanosti u Plivinom Istraživačkom institutu otvorio nove istraživačke kapacitete namijenjene razvoju kompleksnih molekula i novih terapijskih entiteta.

Svečanosti su prisustvovali uvaženi predstavnici stručne i znanstvene zajednice koji su mogli razgledati nove, tehnološki napredne laboratorije te se upoznati s budućim izazovima farmaceutske industrije.

Ulaganja u istraživanje i razvoj lijekova u PLIVA tijekom 2014. godine iznose 250 milijuna kuna te je zaposleno 30 novih stručnjaka. U skladu sa sustavnim ulaganjima kompanije u nove tehnologije, zagrebački centar izvrsnosti nastavlja biti jedan od ključnih istraživačko-razvojnih centara u sklopu Teva grupe, čija je PLIVA članica.

„Iznimno sam ponosan što je Teva prepoznala PLIVU, a samim time i Hrvatsku i njene ljude koji predstavljaju jamstvo za nastavak uspješnog poslovanja. Tijekom naše posljednje investicije u nove laboratorije i sofisticiranu opremu, otvorili smo dodatna radna mjesta i zapošljavamo mlade znanstvenike i stručnjake. U protekle tri godine u istraživanju i razvoju zaposleno je novih 70 talentiranih djelatnika, a kontinuirano ulažemo u njihovu daljnju edukaciju kako bi nastavili uspješno odgovarati na trenutna i buduća saznanja u industriji zdravlja“, istaknuo je Tihomir Orešković, predsjednik Uprave PLIVE, te dodao: „Ulaganje u znanost, u našem slučaju istraživanje i razvoj kompleksnih molekula i novih terapijskih rješenja, od velike je važnosti i predstavlja čvrst temelj za napredak i razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva i kvalitetnije povezivanje sa znanstvenim institucijama.“

Predstavljajući Tevu i budućnost farmaceutske industrije dr.sc. Michael Hayden, predsjednik Globalnog istraživanja i razvoja Teve, istaknuo je: „Dobro sam upoznat s PLIVINOM bogatom poviješću, tradicijom i vrhunskim rezultatima njenih znanstvenika. Tevino ulaganje u PLIVU dokazuje da Hrvatska posjeduje znanja i sposobnosti da se uspješno natječe na najzahtjevnijim svjetskim tržištima i postiže zavidne rezultate. Naš razvojno-istraživački centar u Zagrebu najveći je farmaceutski razvojno-istraživački centar u Hrvatskoj i treći po veličini u Tevinoj razvojno-istraživačkoj mreži. Zaposlenici u Zagrebu znaju da nisu samo dio lokalnih operacija, već da se nalaze u središtu nečeg puno većeg. Oni vode iznimno složene projekte koji iziskuju dobro poznavanje međunarodnih regulatornih zahtjeva i blisku suradnju s istinski globalnim timom, što nam omogućuje da odgovaramo na potrebe pacijenata diljem svijeta.“

Katica Lazarić, viša direktorica Istraživanja i razvoja generičkih proizvoda Zagreb, osvrnula se na PLIVINA značajna ulaganja u istraživanje i razvoj, koja su bitno viša od hrvatskog prosjeka: „Za znanstvenike i stručnjake nema ljepšeg saznanja od dodatnih ulaganja u sofisticiranu opremu koja nam omogućuje rad na razvoju kompleksnih rješenja koja će jednog dana postati konkretan lijek. Vjerujemo kako će nove terapijske mogućnosti osigurati bolju kvalitetu života bolesnicima te pomoći njihovim obiteljima i  zdravstvenim djelatnicima. Ponosni smo da možemo uspješno raditi u Hrvatskoj i svojim rezultatima biti prisutni na brojnim svjetskim tržištima".

2014. godina bila je ujedno i jedna od najuspješnijih godina u PLIVINOJ gotovo stogodišnjoj povijesti. Tijekom ove godine dovršen je jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti kompanije, ukupno vrijedan više od 200 milijuna dolara, kojim su značajno povećani proizvodni kapaciteti, od čega je više od 80% proizvoda namijenjeno izvozu na najzahtjevnija farmaceutska tržišta.

26. travanj 2024 03:36