Poslovna scena
StoryEditor

‘Privatizacija HŽ Carga ovisi isključivo o konačnoj ponudi Grampeta‘

21. Siječanj 2014.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da pregovori o privatizaciji HŽ Carga traju, a hoće li privatizacija te tvrtke uspjeti ovisi isključivo o konačnoj ponudi rumunjskog Grampeta, koja mora biti u skladu sa zakonom i uvjetima natječaja.

 - Do sada nisam davao sud hoće li ta privatizacija uspjeti ili ne, nego to isključivo ovisi o konačnoj ponudi Grampeta koja mora biti u skladu sa zakonom i uvjetima natječaja - rekao je Hajdaš Dončić, koji je u Rijeci sudjelovao u javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Na novinarsko pitanje kada se nastavljaju razgovori o privatizaciji HŽ Carga i jesu li utemeljene optužbe da je Vlada spora, pa stoga rumunjski ulagači moraju raditi novi due dilligence, ministar je odgovorio da su u tijeku pregovori, na razini stručnih skupina, s predstavnicima Vlade, HŽ Carga i rumunjskog Granpeta, te da će jedan krug pregovora biti ovoga tjedna.

 - Moramo biti svjesni da zakon točno propisuje korake od početka i ponude Grupe Grampet, koja se nakon obvezujućih koraka ne može mijenjati - rekao je ministar, navodeći da je riječ o postulatima ponude koji se tiču obveznih garancija na 800 milijuna kuna i ulaganja, i koji su propisani ponudom.

Prema uvjetima natječaja, kupac HŽ Carga mora preuzeti sve obveze i jamstva od oko 800 milijuna kuna i odmah uložiti 30 milijuna eura u program zbrinjavanja radnika od kojih su neki višak, kao i u obnovu voznog parka.

"Dakle, ne može se naknadno mijenjati činjenice, jer bi se u neravnopravan položaj dovelo druge potencijalne investitore", naglasio je Hajdaš Dončić.

Podsjetio je da je Hrvatska članica Europske unije, ocijenivši da je područje tržišnog natjecanja najosjetljivije, da ono nema alternative i da se zakonske osnove moraju se poštivati.

 - Naravno da mi kao odgovorno ministarstvo i Vlada uvijek imamo spremne druge alternative, ali o tome nećemo dok ne završimo pregovore s Grampetom, tj. s jedinim ponuditeljem koji je dao obvezujuću ponudu. Takav je zakon, mi smo legalisti i to poštujemo - zaključio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

05. svibanj 2024 01:21