Poslovna scena
StoryEditor

Putujete unutar EU? Znate li koja su vam prava?

09. Srpanj 2015.

Prava putnika u Europskoj uniji, kao što mnogi u Hrvatskoj znaju, na papiru se čine vrlo dobrima, no, nažalost, u praksi su daleko od toga. Učinkovitost provedbe znatno varira od članice do članice, zato su u Komisiji odlučili, potaknuti sezonom godišnjih odmora, pozvati na bolju provedbu prava putnika u EU.

Problem će teško biti riješen objavljivanjem apela, ali Komisija je napravila i korak dalje objavom smjernica za interpretaciju (Interpretative Guidelines) postojećih pravila u željezničkom prometu. Kako je pokazala analiza provedbe aktualne regulative, nekoliko je stvari trebalo dodatno razjasniti premda su neke od njih gotovo bizarne, a za druge začuđuje potreba dodatnog razjašnjenja jer djeluju prilično samorazumljivo kad se govori o pravima putnika.

Dostupne informacije

Prvo, sve informacije o putovanjima, tarifama i kartama moraju biti dostupne putnicima, a za invalide i u alternativnim formatima. Drugo, putnici s različitim kartama koje su dio jedinstvenog putovanja imaju ista prava kao i putnici s jednom kartom. Treće, željeznički prijevoznici ne mogu tražiti zdravstvene potvrde kao preduvjet za prodaju karata, korištenje željezničkim uslugama ili kao temelj njihova zahtjeva za dodatnom pomoći (pomoć invalidima pri putovanju). Posljednje, tvrtke i lokalne vlasti moraju osigurati adekvatne mehanizme za pritužbe i tvrtke moraju odgovarati na pritužbe u jasno definiranom roku.

Djelotvorne sudske presude

Kad je riječ o zračnom prometu, koji je postao mnogo zanimljiviji zbog problematike prava putnika otkako su tržište preplavili niskotarifni prijevoznici, Komisija je prije dvije godine predložila izmjene prava putnika, ali zakonodavna procedura još traje. U Komisiji podsjećaju da je neovisno o tome kvaliteta prava putnika ojačana sudskim presudama u međuvremenu, zbog čega su najzanimljivije odlučili izdvojiti na posebnoj internetskoj stranici. Osim nevoljkih tvrtki koje nerijetko vole otežati slanje pritužbi i traženje kompenzacija, problem su djelotvorne provedbe prava putnika i sami putnici, odnosno njihova neinformiranost. Zato u Komisiji kontinuirano rade na njihovu informiranju i dizanju razine svijesti o pravima. 

26. travanj 2024 02:47