Poslovna scena
StoryEditor

Završen pogon u Vrbovskom vrijedan 11 milijuna eura

03. Studeni 2013.

Što je prije petnaest mjeseci najavio, Darko Prodan, vlasnik kastavske tvrtke Cedar, ostvario je: u Vrbovskom je na mjestu zastarjelog DIP-a na površini od 35 tisuća četvornih metara sagrađena prva faza najsuvremenijeg pogona za primarnu obradu i proizvodnju parene i sušene dimenzionirane bukove građe čija je cjelokupna proizvodnja namijenjena izvozu na tržište sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Perzijskog zaljeva i Kine.

Ulaganjem od 11 milijuna eura, u čemu je uz kredit i 35-postotni udio vlastite akumulacije Prodanova Cedra, gradnja je završila puštanjem u rad sortirne linije, velike hale za pripremu robe, četiri parionice, dvanaest sušara i hale za okrajčivanje; sve to podupire nova kotlovnica toplinske snage od 5,8 MW na pilanske ostatke.

Pogon Pilane Vrbovsko kapacitiran je na 10 tisuća kubika proreza na mjesec i davat će dovoljno sirovine i za drugu, kogeneracijsku kotlovnicu. Sagradit će se u drugoj fazi proširenja pogona čija gradnja na površini od 45 tisuća kvadrata počinje uskoro, za što je Prodan već osigurao još dvanaest milijuna eura. U prvoj fazi zaposlena su 143 radnika, a nakon dovršenja pogona bit će ih zaposleno oko 180.

03. svibanj 2024 11:25