Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze pale, dolar i euro pod pritiskom

30. Rujan 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pod pritiskom, kao i američki dolar, jer je mogućnost zastoja u radu mnogih državnih službi u SAD-u sve veća, s obzirom da se ne nazire dogovor u Kongresu o proračunu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Australiji pale između 0,5 i 1,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,1 posto.

U minusu je i američki S&P 500 terminski indeks, oko 0,7 posto, što je posljedica pat pozicije između republikanaca i demokrata u Kongresu po pitanju proračuna za iduću poslovnu godinu, koja počinje 1. listopada.

U nedjelju su republikanci u Predstavničkom domu prihvatili nacrt zakona o privremenom financiranju kojim bi se financiralo djelovanje savezne države do 15. prosinca, ali i kojim bi se za godinu dana odgodio početak provedbe zdravstvene reforme na kojoj inzistira predsjednik Barack Obama.

No, Senat, u kojem većinu imaju demokrati, najvjerojatnije će odbaciti taj zakon, dok je Bijela kuća priopćila da će predsjednik uložiti veto u slučaju da ga Kongres prihvati. Ako se proračun ne donese na vrijeme, mnoge državne službe od utorka neće raditi.

Ulagače su jutros pokolebali i slabi makroekonomski podaci iz Kine. Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti iznosio je u rujnu 50,2 boda, znatno manje od 51,2 boda, koliko je pokazala prva procjena. To pokazuje da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo ne raste toliko snažno koliko su se ulagači nadali.

Loše ne tržište utječe i politička kriza u Italiji, gdje je u subotu čelnik desnog centra Silvio Berlusconi povukao svoje ministre iz vladajuće koalicije, zbog čega prijeti pad vlade Enrica Letta.

„Politička dinamičnost tijekom vikenda u SAD-u i Italiji vjerojatno će natjerati ulagače u defenzivu na početku tjedna, koji će očigledno biti prepun političkih događaja i gospodarskih podataka“, pišu analitičari Barclaysa u bilješci klijentima.

Zbog neizvjesnosti u Washingtonu, na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom. Njegov je tečaj prema japanskoj valuti jutros potonuo na 97,90 jena, dok je u petak vrijedio 98,25 jena.

I dok je prema jenu oslabio, dolar je prema euru ojačao jer je europska valuta pod pritiskom krize u Italiji.

Cijena eura pala je jutros na 1,3495 dolara, dok je u petak iznosila 1,3520 dolara.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo sa 132,85 jena, koliko je iznosio u petak, na 132,15 jena.

26. travanj 2024 07:46