Tržište kapitala
StoryEditor

Na Wall Streetu cijene dionica pale peti dan zaredom

06. Prosinac 2013.

U četvrtak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks pali peti dan zaredom jer niti novi niz gospodarskih podataka nije smanjio neizvjesnost po pitanju kada će američka središnja banka početi smanjivati poticajne monetarne mjere.

Dow Jones oslabio je 0,43 posto, na 15.821 bod. S&P 500 skliznuo je također 0,43 posto, na 1.785 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 4.033 boda.

Prema drugoj procjeni, rast američkog bruto domaćeg proizvoda ubrzao je u trećem tromjesečju na 3,6 posto, što je njegov najveći rast od prvog kvartala prošle godine i veći od očekivanih 3 posto.

Međutim, to se uvelike zahvaljuje snažnom rastu zaliha, pa se u četvrtom tromjesečju očekuje usporavanje aktivnosti.

To najavljuju i prvi podaci iz listopada. Jučer je, naime, objavljeno da su u tom mjesecu narudžbe za industrijske proizvode pale 0,9 posto.

Nekoliko velikih trgovačkih lanaca izvijestilo je, pak, o slabijoj nego što se očekivalo prodaji u studenome, pa pojedini analitičari procjenjuju da će američki BDP u posljednjem ovogodišnjem kvartalu porasti svega oko 2 posto, znatno sporije nego u trećem tromjesečju.

S druge strane, jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano pao, što pokazuje da se situacija na američkom tržištu rada i dalje poboljšava.

Zbog svega toga na tržištu se i dalje najviše nagađa kada bi Fed mogao početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste, no pitanje je ne bi li se rast usporio ako Fed smanji poticajne programe, kojima ubrizgava svježi, jeftini novac na financijska tržišta kako bi potaknuo kreditiranje i rast.

Uz to, Fedove poticajne monetarne mjere već su dulje vrijeme glavni pokretači rasta cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo podršku.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,18 posto, na 6.498 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,61 posto, na 9.084 boda, a pariški CAC 1,17 posto, na 4.099 bodova.

26. travanj 2024 12:50