Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Uzlet Varteksa nakon nagodbe s vjerovnicima

12. Srpanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa, jer s domaće gospodarske scene ne stižu vijesti koji bi znatnije potaknule ulagače, dok na svjetskim burzama vlada dobro raspoloženje otkad je američki Fed poručio da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,71 posto, na 1.824 boda, najvišu razinu u mjesec dana, dok je Crobex10 porastao 0,41 posto, na 1.025 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je gotovo 6 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, ostvaren je dionicama HT-a, pri čemu im je cijena pala 0,55 posto, na 173 kune. Dionica Leda poskupila je pak, 3 posto, na 7.900 kuna, uz ukupni promet od 56,9 milijuna kuna, pri čemu je u blok transakciji ostvareno 55,3 milijuna kuna prometa. Cijena dionice Varteksa porasla je za 8,65 posto, nakon što je na Trgovačkom sudu u Varaždinu sklopio nagodbu s vjerovnicima u postupku predstečajne nagodbe.

Dionica Luke Ploče pojeftinila je, pak, 4,4 posto, unatoč obavijesti da 15. srpnja započinju radovi na izgradnji prve faze terminala za tekuće terete, investicije vrijedne 26,50 milijuna eura.

Na listi gubitnica, s padom od 3,6 posto, našla se i dionica Đuro Đaković holdinga, nakon objave da će Uprava predložiti Glavnoj skupštini smanjenje temeljnog kapitala u svrhu pokrića akumuliranih gubitaka i prijenosa u rezerve. Pritom bi se smanjila nominalna cijena dionice sa sadašnjih 100 kuna, čime se otvara prostor za potencijalnu dokapitalizaciju tvrtke.

- Danas očekujem mirno trgovanje, što je uobičajeno za petak, jer nema vijesti koje bi mogle potaknuti ulagače. Crobex bi mogao stagnirati, vjerojatno u pozitivnom području. Nove smjernice očekujem tek krajem mjeseca, kada će domaće kompanije objavljivati poslovne rezultate u prvom polugodištu - kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Poticajno je na domaće ulagače jučer utjecalo dobro raspoloženje na svjetskim burzama, nakon što je postalo jasno da će američka središnja banka još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku. Zahvaljujući tome, na Wall Streetu je jučer Dow Jones porastao 1,1, a S&P 500 1,3 posto, pa su oba indeksa dosegnula najviše razine u povijesti.

- S inozemnih burzi posljednjih dana dolaze pozitivne vijesti, posebice s američkih burzi. Danas će u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni rezultati banaka, Wells Farga i JPMorgana, koji bi mogli usmjeriti tržište - kaže Maja Bešević Vlajo.

05. svibanj 2024 00:56