Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jelena Bošnjak: U meni se javila želja da pomognem Varteksu

05. Ožujak 2024.
Jelena Bošnjak

Jelena Bošnjak je nova članica Uprave Varteksa (jedini član), odlučeno je na sjednici Nadzornog odbora te kompanije, a petogodišnji mandat počeo joj je teći od 1. ožujka ove godine. Na istoj sjednici opozvan je dosadašnji član Uprave Dražen Dobiš koji je na čelu Varteksa bio od 2022.

Nova čelnica Varteksa nagrađivana je modna dizajnerica iz Kaštela, a u odgovoru na naš upit rekla je kako želi ‘modernizirati proizvodnju i maloprodaju, te formirati prepoznatljivi stil‘.

Bošnjak je na čelo kompanije imenovana nedugo nakon što je Stjepan Čajić postao drugi najveći dioničar s 24,41 posto dionica (najveći je i dalje Marko Vučijević koji kontrolira 24,9 posto dionica), Na naše pitanje koliko je povezana promjena u vlasničkoj strukturi s njezinim imenovanjem, poručila je da ne misli da su te dvije stvari povezane jer Čajića ni ne poznaje, iako ga uskoro, dodala je, planira upoznati, kao i ostale.

Ispričala nam je i zašto se odlučila preuzeti upravljanje kompanijom koja je u teškoj situaciji.

- Od dugogodišnje prijateljice čula sam da se aktivno traži kandidat za upravu društva, a ona me potaknula i da se javim. Situacija je izuzetno teška, a samim time i veliki izazov s menadžerske strane. Imam puno iskustva u ovoj branši, kako kao dizajner tako i kao menadžerica. Kao kreatorica sam odrasla gledajući na Varteks kao uzor jer je najveći modni brend s ovih prostora. U meni se javila želja da pomognem Varteksu svojim skupljenim znanjem i iskustvom te je moj angažman trenutno pro bono – rekla je Bošnjak.

Prema financijskom izvještaju (nerevidiran, konsolidiran) koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi, Varteks je lani još dublje potonuo s obzirom da su mu smanjeni prihodi na 14,6 milijuna eura, što je za 2,6 milijuna ili 15,1 posto manje nego u 2022. Time je nastavljen pad prihoda nakon 2021. u kojoj je ostvareni prihod iznosio 19,7 milijuna eura. Lani je zabilježen i veći gubitak koji je iznosio 4,4 milijuna eura (u 2022. gubitak je bio 2,8 milijuna eura).

U financijskom izvještaju piše da nelikvidnost i nadalje ima najveći utjecaj na poslovanje grupe, kao i inflacija. Osim najavljenih planova novu članicu Uprave Varteksa očekuje i nastavak restrukturiranja poslovanja te daljnji pregovori o prodaji neaktivne dugotrajne imovine.

23. travanj 2024 15:33