18. srpanj 2019.

U novom broju Lidera: Koliko je teško postati ministar, regulirane profesije i gdje tražiti stručnjake

Novi srpanjski broj Lidera vodi vas u bazen u kojem možete hvatati buduće stručnjake. Kako je potraga za radnicima sve izazovniji zadatak, velike tvrtke odavno obrađuju lokalne školske i studijske programe te buduće zaposlenike pronalaze diljem Hrvatske. Manje nemaju takvu ‘headhuntersku‘ infrastrukturu. Za njih Lider donosi rezultate novinarskog istraživanja kojim smo otkrili lokalne bazene radne snage za najtraženija zanimanja. Više o toj temi pročitajte u temi tjedna koju je napisao Vedran Harča.

AKTUALNO Izbor ministara

Za imovinske probleme Plenkovićevih (bivših) ministara kriv je – Zoran Milanović. Njegova je vlada ublažila stupanj sigurnosne provjere, pa se imovina više ne provjerava prije stupanja na dužnost. Danas je lakše postati ministar nego vodeći menadžer u nekoj kompaniji, o toj temi piše Željka Laslavić.

ZANIMANJA (Ne)regulirane profesije

Dok Vlada predlaže liberalizaciju propisa koja će stranim stručnjacima iz država EU pojednostavniti priznavanje kompetencija u Hrvatskoj, inženjeri kemije moraju kupovati potpise za svoje elaborate od drugih inženjera, a ne mogu ni pronaći mjerodavno ministarstvo kojem bi mogli izložiti svoje probleme. Njihovim problemom pozabavila se Aleksandra Brzić.

INTERVJU Igor Arbanas, predsjednik Uprave Aluflexpack grupe

Snagu, ugled i investicijski potencijal Aluflexpack grupa dokazala je prošlog mjeseca uspješno provedenom inicijalnom javnom ponudom dionica na ​SIX Swiss Exchangeu. Bio je to povod za razgovor s predsjednikom Uprave Igorom Arbanasom koji je Liderovu novinaru Aleksandru Tešiću ispričao kako će potrošiti 136,7 milijuna eura prikupljenih u IPO-u na burzi u Zürichu.

TEHNOPOLIS Inteligentna odjeća

Skupocjene dizajnerske torbe krase OLED zasloni, zvijezde na balovima nose haljine od e-tkanina obogaćene algoritmima i 3D pisačima, pa je dojam da visoka moda prednjači u trendu opamećivanja odjeće i obuće. No zahvaljujući domaćoj pameti, senzorima, pa i grafenu, i domaće ‘no name‘ majice, jakne, kape i cipele reagiraju na toplinu, hladnoću, ali i osjećaje svojih vlasnika. Kako izgledaju ormari budućnosti otkriva Valentina Starčević.

 

LJETNI LIDER PLUS Kompilacija intervjua

Mnogi čitatelji Lidera naknadno se sjete nekog zanimljivog teksta koji su pročitali, ali više ga ne mogu naći. Druga je mogućnost da u žrvnju svakodnevnih obveza ne stignu pročitati tekst iako su to planirali, a kad nađu vremena, taj Lider već je netragom nestao s radnog stola. Zbog takvih situacija odlučili smo tijekom ljeta ponuditi ‘the best off‘, podsjetnik na najzanimljivije, najintrigantnije ili ekskluzivne tekstove objavljene u proteklih godinu dana, od ljeta do ljeta.

Potražite još mnogo zanimljivih tema u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.