Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Otvaranje ‘kilometarskog tornja‘ u Džedi odgođeno za 2019. godinu

13. Svibanj 2017.

Rok dovršetka najvišeg tornja na svijetu koji se gradi u saudijskoj luci Džedi pomaknut je na 2019. godinu, gotovo šest godina od pokretanja projekta, objavio je prošlog tjedna saudijski princ Alwalid bin Talal.

Visina preko tisuću metara

Toranj u Džedi, drugom gradu u Saudijskoj Arabiji po broju stanovnika, bit će visok preko tisuću metara, čime će nadmašiti poznati neboder Burdž Khalifa u Dubaiju, visok 828 metara.

"Završetak projekta je prolongiran .. no otvaranje će biti 2019. godine", izjavio je za AFP princ Alwalid bin Talal tijekom posjete Džedi, najvećoj luci Saudijske Arabije, smještenoj na Crvenom moru. Alwalid je na čelu kompanije Kingdom Holding, čijoj je povezanoj tvrtki Jeddah Economic Company povjeren posao projektiranja tornja.

Grupacija je razvila više impozantnih građevina u Saudijskoj Arabiji, a osnovao ju je prije više od 80 godina otac smaknutog vođe terorističke skupine Al-Qaeda Osame bin Ladena. 

Projektni izvođač grupacija Saudi Binladin spada među saudijske građevinske tvrtke koje su pretrpjele financijske gubitke nakon pada prihoda od nafte 2014. godine. Grupa Binladin objavila je krajem prošle godine da je isplatila financijske obveze prema svih 70 tisuća zaposlenika.

Ulazak Alinma

Alwalid je plan o izgradnji tornja objavio u kolovozu 2011. godine, pritom ustvrdivši kako će nakon početka gradnje tornja biti potrebno 36 mjeseci za njegov završetak. Nešto više od tri godine nakon toga bili su dovršeni tek temelji na četiri razine a rok je pomaknut na 2018. godinu. Bilo je to prije no što je kraljevstvo pogodio pad prihoda od nafte.

U studenom 2015. godine Kingdom Holding objavio je kako je kompanija Jeddah Economic postigla financijski dogovor sa saudijskom tvrtkom Alinma Investment za dovršetak Tornja u Džedi, koji je u tom trenutku imao 26 katova. Kingdom Holding ima udjele u tematskom parku Euro Disney, tehnološkom divu Appleu, investicijskoj i financijskoj korporaciji Citigroup te mnogim drugim tvrtkama.

https://www.youtube.com/watch?v=zZDIaDb03wk

26. travanj 2024 22:03