Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Pacifikom pluta nakupina plastičnog otpada teža od 43 tisuće automobila

24. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=0EyaTqezSzs

Pacifikom pluta velika nakupina smeća teža više od ukupne težine 43 tisuće automobila, dva puta veća od Teksasa. Znanstvenici su istražujući sastav te gomile smeća otkrili da teži 87 tisuća tona, što je 16 puta više od prvobitne procjene, a sastavljena je od 1,8 bilijuna komada plastike, otkriva PBS.

Sreća u nesreći je da bi saznanja o pojedinim komadima plastike unutar hrpe mogli biti ključ rješavanja ovog problema. Plastika se pod utjecajem topline i sunčeve svjetlosti raspada na male čestice poznate kao mikroplastika, stoga su znanstvenici zaključili da bi jedino bilo moguće uloviti je pomoću sitne mreže kakva se inače koristi za hvatanje planktona.

>>>Nova prijetnja okolišu: Račići mikroplastiku pretvaraju u nanoplastiku

Postavljanje mreže, koja se proteže od Kalifornije do Havaja, ne samo da je bilo naporno, već mreža nije uspjela uhvatiti veće stvari kao što su boce. Znanstvenici su pokušali prebrojati oku vidljive elemente, no uspjeli su prebrojati samo mali dio. Ekstrapolacijom mogu razviti osjećaj za veličinu nakupine otpada, no njihova konačna procjena drastično varira, pogtovo za velike komade.

Plastika čini 99.9 posto nakupine

Prije tri godine, zaklada The Ocean Celanup odlučila se za izravniji pristup, stoga su postavili 18 brodova na različita mjesta diljem nakupine na koje su pričvršćene 652 mreže kojima je moguće prikupiti mikroplastiku, ali i veće komade smeća.

>>>Znanstvenici pronašli mikroplastiku u dagnjama od europskog Arktika do Kine

Međunarodni je tim također i proučio podatke koje su prikupili letom u avionu, a sastoje se od 7300 fotografija usklikanih na gotovo 200 kvadratnih kilometara kako bi što bolje mogli izračunati količinu velikih komada plastike. Zatim su matematičkim modelima i saznanjima o morskim strujama napravili opseg procjene veličine nakupine. Otkrili su da se nakupina smeća proteže na više od 900 tisuća kvadratnih kilometara od sjevernog Tihog oceana, a smeće se sastoji od 99.9 posto plastike.

Smeće dolazi iz Azije

Iako se tih 1,8 bilijuna komada plastike može činiti šokantnom količinom, oceanograf Laurent Lebreton iz Zaklade ističe da je sastav hrpe smeća zapravo šokantan podatak. Mikroplastka čini 94 posto ukupne količine plastike u nakupini, ona čini samo osam posto mase. To znači da je nakupina prepuna velikih komada pretežito tvrde plastike, kao što su plastične posude, boce, poklopci, kante, užad i ribarske mreže čiju polovicu sastava čini plastika.

>>>Šljokice su globalna opasnost i treba ih zabraniti

Veliki i srednji komadi plastike veći od 5 centimetara, poznati su kao makro i mega plastika, čine više od 75 posto ukupne mase. Većina smeća u nakupini nastao je u Aziji, većinom Kini i Japanu, a najstariji pronađen komad datira još iz 1977. godine.

Nagli rast količine mikroplastike

Otkriće o veličini i količini plastičnog otpada može pomoći inženjerima u dizajniranju rješenja za prikupljanje plastike. Korištenjem podataka može se pratiti napredak čišćenja, pa je tako usporedbom podataka s prethodnim studijama otkriveno da je koncentracija mikroplastike u nakupini naglo narasla, odnosno utrostručila se od 1970-ih.

>>>U deset poznatih brandova flaširanih voda znanstvenici pronašli plastiku

Ovog ljeta Zaklada će predvoditi ekspediciju za uklanjanje te hrpe plastike iz mora, a nadaju se u sljedećih 5 godina iz mora ukloniti barem 50 posto gomile. Projekt će koštati oko 370 milijuna dolara, a namjeravaju ga financirati prodajom korporativnih spozorstava.

Nažalost, čak i da uspiju očistiti cijelu hrpu, oceani će i dalje biti onečišćeni plastikom. Četiri gigantske nakupine smeća nalaze se u južnom Pacifiku, sjevernom i južnom Atlantskom, te Indijskom oceanu.

26. travanj 2024 11:53