Aktualno
StoryEditor

Vitamin B3 u trudnoći sprečava razvoj urođenih mana kao i spontane pobačaje

10. Kolovoz 2017.

Uzimanje vitamina B3 u kapsulama utječe na sprečavanje razvoja raznih urođenih mana kod beba, kao i na sprečavanje  spontanih pobačaja kod trudnica, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa sydneyskog Instituta Victor Chang.

>>>Vitamin C štiti od sunca i usporava starenje – pet seruma s vitaminom C

Oni su ustanovili da je najčešći uzrok višestrukih pobačaja i urođenih mana kod novorođenih beba, među kojima je najviše srčanih, bubrežnih i onih na kralježnici, nedostatak nikotinamid adenin dinukleotida (NAD), koenzima prisutnog u svim živim stanicama.

Ustvrdili su da vitamin B3 može utjecati na povećanje broja raznih molekula, uključujući i onu NAD-a.

Institut je objavio da studija, koju je vodila profesorica Sally Dunwoodie, predstavlja jedno od najvećih australskih medicinskih otkrića dosad, kao i jedno od najvećih otkrića u istraživanju problema povezanih s trudnoćom.

- Ovo otkriće znatno će utjecati na smanjenje broja spontanih pobačaja, kao i razvoja urođenih mana kod fetusa, stoji u priopćenju Instituta.

Sinteza NAD-a, koenzima prisutnog u svim živim stanicama temeljna je za proizvodnju energije, obnovu DNK i komunikaciju među stanicama.

- Nakon dvanaestgodišnjeg istraživanja naš je tim otkrio da se ovaj problem može riješiti jednostavnim uzimanjem vitamina B3, kazala je Dunwoodie.

Molekula nikotinamid adenin dinukleotida sprečava pravilan razvoj djetetovih organa u majčinoj utrobi.

Direktor Instituta, profesor Robert Graham je kazao da će se, kao što se za sprečavanje razvoja spine bifide (poremećaja zatvaranja kralježničnog kanala) u trudnoći već dugo koristi vitamin B9, odsad ženama koje kane zatrudnjeti propisivati i redovito uzimanje vitamina B3. Ovaj će se folat preporučivati ženama prije i za vrijeme trudnoće.

Idući korak, najavljuju australski znanstvenici, trebao bi biti razvoj dijagnostičkih testiranja kojima će se mjeriti razina NAD-a kod pacijentica. Na taj će se način liječnicima omogućiti da otkriju koje su trudnice podložnije rađanju djeteta s urođenom manom kako bi im se dovoljno rano počele propisivati dovoljne doze vitamina B3.

01. svibanj 2024 11:06