20. srpanj 2018.

Žalac: 43 gradilišta otvaraju se u Slavoniji

"Nekoliko mjeseci smo radili na pripremi Razvojnog sporazuma za gospodarstvo i poljoprivredu i svi projekti koji su gotovi s građevinskim dozvolama danas su potpisani i možemo najaviti kako se otvaraju 43 gradilišta u sklopu 29 projekata ukupnog iznosa od 700 milijuna kuna", izjavila je Žalac nakon završetka 5. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

>>> Potpisan razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema

U Vinkovcima su potpisani ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija ukupne vrijednosti od 1,3 milijarde kuna.

Nakon što projekti krenu, ministrica Žalac rekla je kako očekuje da započne otvaranje novih radnih mjesta.

Murganić: 900 milijuna kuna za vrtiće u Slavoniji

Novinarima se obratila i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić koja je potpisala ugovore za izgradnju i dogradnju 47 vrtića na području pet slavonskih županija.

"Ova Vlada je samo za vrtiće namijenila 900 milijuna kuna", rekla je Murganić te dodala da je iz Europskog fonda osigurano 300 milijuna kuna za zapošljavanje dodatnog osoblja u vrtićima kako bi se osigurao dvosmjenski rad, novi programi i prehrana za mališane koji će duže boraviti u vrtićima.

Na pitanje novinara hoće li mjere koje je predstavila na sjednici Savjeta sa Slavoniju, Baranju i Srijem izvući Slavoniju iz demografskog urušavanja, Muragnić je odgovorila potvrdno rekavši kako je u natalitetne mjere dosad uloženo oko dvije milijarde kuna i one, kazala je, moraju polučiti uspjeha.

>>> Za projekt Slavonija dosad ugovorena trećina predviđenog EU novca

"Loša demografska slika nije stvarana u zadnjih dvadesetak mjeseci, ona se taložila desetljećima i da je takav sustavan pristup bio prisutan i kod ranijih Vlada ne bi imali tako loše rezultate", ocijenila Murganić.

Dodala je kako je stopa siromaštva u Hrvatskoj u opadanju, prošle je godine bila ispod 20 posto čime, rekla je te dodala da time ne može biti zadovoljna, ali ministarstvo na čijem je čelu o tome vodi računa. Navela je i brojne mjere koje su Vlada i ministarstvo donijeli kako bi pozitivno utjecali na smanjivanje siromaštva. "U izmjenama novog Zakona o socijalnoj skrbi itekako ćemo o tome voditi računa", poručila je.