Aktualno
StoryEditor

Zaprimljeno izvješće o neuspjeloj dokapitalizaciji Đure Đakovića

27. Prosinac 2017.

Glavna skupština Đuro Đaković grupe u srijedu je primila na znanje izvješće Uprave o neuspjeloj dokapitalizaciji te izmijenila Statut tvrtke, dok je odluku o izboru članova Nadzornog odbora odgodila za četvrtak, 28. prosinca, izvijestila je slavonskobrodska kompanija.

Na skupštini je "podneseno izvješće Uprave o postupku izdanja novih dionica temeljem odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala društva od 22. rujna 2017. godine, sukladno tekstu koji je javno objavljen u pozivu za glavnu skupštinu, te je isto izvješće primljeno na znanje na predmetnoj glavnoj skupštini", navode iz Đure Đakovića u objavi na Zagrebačkoj burzi.

>>>Povijesni dan za Đuru Đakovića: Skupština jednoglasno podržala dokapitalizaciju

Naime, odlukom glavne skupštine iz rujna bila je predviđena dokapitalizacija Đuro Đaković grupe u iznosu od 250 milijuna kuna.

Sredinom rujna, pak, grupa je izvijestila da je zaprimila obvezujuću ponudu tvrtke Crni čelik d.o.o., iza koje stoje inozemni investitori iz Kanade i Kuvajta, za dokapitalizaciju od 250 milijuna kuna te preuzimanje većinskog vlasničkog paketa u tvrtki.

Ispod praga

Đuro Đaković grupa objavila je 6. listopada javni poziv za upis 12,5 milijuna novih redovnih dionica, čime bi temeljni kapital bio povećan za 250 milijuna kuna. Kompanija je u dva navrata produžavala trajanje razdoblja upisa i uplate novih dionica, a zadnji je rok istekao 27. listopada, kada je Uprava objavila da se postupak povećanja temeljnog kapitala obustavlja jer nije bio dostignut prag uspješnosti odnosno upisano je i uplaćeno manje od 12,5 milijuna dionica.

>>>Mazal: Đuri Đakoviću dokapitalizacija treba, glavni ponuđač i dalje je zainteresiran

"U razdoblju upisa društvo je zaprimilo upisnice ulagatelja na ukupni iznos od 256,56 milijuna kuna, a od čega je uplaćeno samo 6,56 milijuna kuna. Preostali upisani, a neuplaćeni iznos do isteka rokova uplate određenih u javnom pozivu, nije vidljiv na transakcijskom računu navedenom u javnom pozivu, a za što je razlog, prema riječima ulagatelja-podnositelja upisnice, tehničke prirode", navodi se i u obrazloženju uz predloženu točku dnevnog reda skupštine koji je objavljen sredinom studenoga.

CERP u NO

Pritom se podsjeća da je kompanija, s obzirom da su protekli rokovi za uplatu novih dionica sukladno javnom pozivu, bila dužna obustaviti postupak dokapitalizacije.

"Društvo nastavlja s aktivnostima u pronalaženju kapitala, a u međuvremenu će se koncentrirati na operativno poslovanje, daljnje restrukturiranje i poboljšanje tekuće likvidnosti kroz različite izvore financiranja", navodi se u pozivu za danas održanu skupštinu.

Prema objavi nakon skupštine, dioničari su donijeli odluku o izmjenama Statuta sukladno prijedlogu odluke objavljenom u pozivu za skupštinu. Sukladno tomu, u Statutu je utvrđeno da jednog člana Nadzornog odbora imenuje Centar za restrukturiranje i prodaju, a jednog člana imenuju radnici sukladno Zakonu o radu.

Odlukom prisutnih dioničara na glavnoj skupštini, raspravljanje i odlučivanje o trećoj točki dnevnog reda, odgođeno je za sutra, 28. prosinca 2017. godine u 17,00 sati, navodi se u objavi Đuro Đaković grupe.

>>>Mazal odlazi, Marko Bogdanović novi predsjednik Uprave Đure Đakovića

Riječ je o točki koja se odnosila na izbor tri člana Nadzornog odbora. Naime, kako je Petru Miševiću, Ivanu Samardžiću i Dariji Jurica Vuković 21. prosinca istekao mandat predloženo je da se njih troje ponovno izaberu u Nadzorni odbor.

No, odluku o članovima Nadzornog odbora dioničari su odgodili za sutra.

Inače, država u Đuro Đaković grupi ima najveći vlasnički udio, dok Nenad Bakić ima oko 17,7 posto dionica.

Početkom iduće godine doći će i do promjene u Upravi grupe. Predsjednika Uprave Tomislava Mazala, kojemu mandat istječe krajem 2017. godine i koji odlazi iz slavonskobrodske grupacije, s početkom 2018. će zamijeniti sadašnji član Uprave Marko Bogdanović.

Uz imenovanje Bogdanovića na mjesto predsjednika Uprave, Nadzorni odbor je prošli tjedan odlučio i da će član Uprave biti Slaven Posavac.

27. travanj 2024 09:24