14. lipanj 2018.

Zapuštena, vandalizirana Vila izvor na Plitvičkim jezerima postaje znanstveno-edukacijski centar

Ministarstvo državne imovine dodijelilo je Nacionalnom parku Plitvička jezera Vilu Izvor, koja se kao kulturno dobro i nalazi u tom parku, a tu sada zapuštenu i vandaliziranu vilu u idućih pet godina treba dovesti u funkciju za znanstveno-edukacijski centar.

Ugovor o dodjeli u četvrtak su u Ministarstvu državne imovine potpisali ministar Goran Marić i ravnatelj JP NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević, uz prisustvo ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

Ćorić je ugovor označio važnim jer se vila nalazi u ‘srcu‘ parka na jednoj od najboljih pozicija.

>>> Inicirana je izmjena prostornog plana NP Plitvička jezera 

"Za Vilu Izvor se traži rješenje od početka 2000-ih, sada je nađeno i može krenuti obnova", rekao je Ćorić uoči potpisivanja ugovora.

I ministar Goran Marić ističe da sada Vila Izvor konačno može u obnovu, i to nakon više godina zapuštenosti, a od 2010. i opustošenosti i vandalizacije kada je i iz nje otuđena sva imovina.

"Nema ništa prirodnije da s tom vilom sada upravlja JP NP u čijem se okolišu i nalazi. Do sada je to bila beskorisna i nekretnina za dokoličarenje, kakvih ima još u Hrvatskoj", poručio je Marić.

Očekuje da Vila Izvor nakon obnove postane i mjesto međunarodnih susreta mladih znanstvenika.

Sličnom se nada i ravnatelj JP NP Kovačević, koji je zahvalio ministrima Mariću i Ćoriću na brzom dogovoru oko vile.

>>> Drugačija promocija Like - parfem Plitvice

Najavio je da će se zgrada od oko 3.000 metara četvornih obnoviti u iduće tri godine, a potom slijedi opremanje i uređenje.

Na upit novinara koliko će to koštati i tko će to financirati, kratko je rekao da se još ne bi usudio iznositi financijski okvir odnosno investiciju dok se sve ne utvrdi.

"U NP Plitvička jezera već imamo jedan istraživačko-znanstveni centar s laboratorijima, u kojima radi 30-ak ljudi, i sve će to naći svoje mjesto u novom centru u vili kada se obnovi. Također, ispod vile je i jedan tunel koji će se sanirati i zbog svega toga vila neće biti za obilaženje niti će do nje dolaziti posjetitelji parka, već će služiti za znanstvene i istraživačke te edukacijske programe", zaključio je Kovačević.