Aktualno
StoryEditor

Zlatna kuna: Prvoplasirana mala tvrtka lani ostvarila 1.458.341 kuna izvoza po zaposlenome

08. Studeni 2017.

U uvodnom dijelu današnje dodjele Zlatne kune za najuspješnije malo, srednje i veliko poduzeće Karlovačke županije u 2016. godini, Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac kazao je da je gospodarstvo Karlovačke županije po konsolidiranim podacima nastavilo pozitivan trend, te da je po pokazateljima kao što su porast prihoda za 24,3 posto ili porastu ukupnih prihoda za 10,9 posto, porast konsolidiranog financijskog rezultata za 17,8 posto u odnosu na godinu ranije, očito iznad državnog prosjeka. Unatoč svim teškoćama, u industriji Karlovačke županije u posljednje tri godine zaposleno je novih 1.837 radnika, a podaci mnogih poduzeća u svima trima kategorijama, čak i bez ovog puta na godinu dana „diskvalificiranih“ višestrukih pobjednika HS-Produkta i Kelteksa bili su takvi da su tek nijanse odlučivale o pobjednicima po kategorijama.

Tvrtka je još kao Kaplast proizvodila ambalažu za Jamnicu, Ledo i Frikom u sklopu Agrokora, no program s Frikomom napustila je, kaže Tomljanović, još 2014. godine, a Jamnici je isporučila nosiljke za mineralnu vodu i ljetos, ali uz avansno plaćanje.

Među malih poduzećima dobitnik Zlatne kune je DS Smith Plastics Karlovac d.o.o., koja pod tim nazivom posluje otkad ju je kao Kaplast njen dotadašnji većinski vlasnik Želimir Feitl prodao vodećem europskom ambalažerskom proizvođaču. Taj vodeći regionalni proizvođač povratne transportne ambalaže za piće sa svoja 44 stalno zaposlena radnika ostvarila je 2016. godini 1.458.341 kuna izvoza po zaposlenome, uz porast ukupnog prihoda za 17 posto, a dobiti za 42 posto. Takav rast posljedica je i razvoja aktivnosti inženjerskog centra za razvoj automatizacije poslovnih procesaza potrebe cijele grupacije DS Smith. Direktor Mario Tomljanović najavio je početak novog investicijskog ciklusa od 10 milijuna eura u gradnju novog pogona uz onaj postojeći u Kuplenskom blizu Vojnića.

>>> Karlovac: GE najavio ulaganja od gotovo 160 milijuna kuna u ‘briljantnu tvornicu’

Tvornica Turbina Karlovac osnivača i inovatora Ivice Mikšića bila je najbolja među srednjim poduzećima, ostavivši tek za dlaku drugoplasirano softveraško čudo Infinum. Nekada u velikoj mjeri orijentirana na proizvodnju raznih energetskih sustava i postrojenja za tretman voda na brodovima, TTK se u vrijeme krize brodogradnje preorijentirala na proizvodnju manjih parnih turbina s pratećom, na vlastitim inovacijama baziranom opremom, namijenjenih za kogeneracijska postrojenja za energetsko iskorištavanje drvne biomase. Koncentrirano znanje i inženjerska kompetentnost TTK-u donosi i poslove iz tzv. reverzibilnom inženjeringu za vanjske naručitelje iz raznih industrijskih grana, a uz novoizgrađene pogone u industrijskoj zoni u Logorištu, upravo se preuređuje i projektantski prostor za kvalitetan rad 40-ak inženjera.

Među velikima pobjedu je odnio Alstom Hrvatska, mada se poduzeće danas zove General Electric Hrvatska. Iako je do promjene vlasničke strukture došlo još 2015. godine, pojasnio je predsjednik Uprave Damir Vranić, bivši Alstom Hrvatska još je neko vrijeme poslovao pod tim nazivom, pa su tako i rezultati kojima se okitio Zlatnom kunom, pripisani uz naziv Alstom Hrvatska. Uz zahtjevne organizacijske promjene koje su na kraju uz dogovor s novim vlasnikom, sindikaom i drugim partnerima ipak prošli bez velikih socijalnih potresa, u GE Hrvatska sad je ostalo 720 zaposlenika, od kojih je 70 novozaposlenih. To je, kazao je Vranić, posljedica investicijskog ciklusa od preko 25 milijuna dolara koji je još u tijeku i udvostručenja broja sati u proizvodnji turbinskih lopatica.

>>> GE priprema ‘rezove’ kadrova u bostonskom sjedištu

-  Modelom „Brilliant Factory“ digitalizirali smo ukupan sustav nadzora proizvodnje koji omogućuje visok stupanj analitike i brzo djelovanje u slučaju bilo kakvih nepravilnosti, a taj ćemo sustav implementirati i u ostale dijelove tvornice. U energetskom sektoru događaju se stalne promjene, već se dosegnulo i 50 posto proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, što će nametnuti zasigurno i nove investicije kako u proizvodnju novih, tako i u održavanje postojećih kapaciteta na globalnoj razini, a onda ta kretanja imaju utjecaja i na nas „male“. Ali, mi smo posljednjom investicijom značjno snizili naš troškovni dio i time pojačali konkurentnosti, i mislim da smo si time osigurali budućnost. Proizvodnja iz pogona u Karlovcu odlazi posredstvom logistike sustava GE-a doslovno u čitav svijet. Karlovački pogon GE-a spada u servisnu diviziju u sustavu GE-a, pa s obzirom na kompleksnost tog vida poslovanja mi nemamo neke velike serije za koje bi bila primjerena robotizacija u velikom stupnju. Mi digitaliziramo sve ono što je moguće, i to u sustavu monitoringa, ali zbog silnih promjena na dnevnoj bazi u našem opsegu poslovanja, čovjek i njegovo znanje i iskustvo su nam nezamjenjivi, zaključio je Vranić.

30. travanj 2024 00:40