Arhiva
StoryEditor

Ugovori s Orco-grupom za otok Obonjan štetni su za Šibenik

26. Kolovoz 2009.
Piše:
lider.media

Ugovore o javno-privatnome partnerstvu za turistički projekt Obonjan rivijeru, koje je bivša HDZ-ova gradska uprava 2008. godine potpisala s Orco-grupom, te Projektima Šibenik d.o.o. i Obonjan rivijerom d.d. štetan je za grad Šibenik, izjavio je na konferenciji za novinare šibenski gradonačelnik Ante Županović.

Šibenski gradonačelnik Ante Županović je rekao kako će cjelokupna dokumentacija uskoro biti poslana i mjerodavnome državnom odvjetništvu. Po njegovim riječima, ugovori su štetni zato što privatni partner dosad nije ispunio nijednu preuzetu obvezu. Iako je grad Šibenik ispunio sve svoje obveze, u slučaju raskida ugovora morao bi obeštetiti Orco-grupu, a po sadašnjoj procjeni, riječ je o svoti oko tri milijuna eura, rekao je Županović. Riječ je o ugovoru o realizaciji projekta Obonjan rivijera i ugovoru o pravu građenja, potpisanima u ožujku 2008. godine i napravljenima tako da štite interese samo privatnog partnera, ustvrdio je Županović.Podsjetio je kako reviziju tih ugovora za jednu kunu obavlja splitsko Odvjetničko društvo "Garofulić i Restović". Od danas ti će ugovori biti dostupni i javnosti na službenim internetskim stranicama grada Šibenika, rekao je Županović, dodajući kako će za desetak dana biti odlučeno hoće li ih grad raskinuti.

"Sve preuzete obveze grad Šibenik je u roku od 12 mjeseci nakon potpisivanja ugovora ispunio, tj. u posjed je predao otok Obonjan, zemljište, građevine i opremu Trgovačkome društvu Obonjan rivijeri, koje je Orco-grupa osnovala zbog realizacije tog projekta. Grad Šibenik također je dopustio pravo građenja na nekretninama u svojem vlasništvu", istaknuo je.Privatni partner, ustvrdio je Županović, nije ispunio nijednu obvezu iz ugovora, pa tako gradu Šibeniku nije dostavio ni plan aktivnosti, a nije izradio ni projektnu dokumentaciju potrebnu za dobivanje građevnih dozvola iako je to morao učiniti do 20. ožujka ove godine. Također nije ništa poduzeo za dobivanje koncesije za korištenje pomorskog dobra, a ne podmiruje ni kreditne obveze od 20 milijuna kuna koje je preuzeo od grada Šibenika. Osim toga, dodao je Županović, nije predstavljen ugovor o financiranju projekta, a nisu izrađeni ni planovi održavanja objekata i opreme turističkog naselja.

Podsjetio je da je krajem prošle godine bivša Gradska uprava od Orco-grupe zatražila "izvješće o izvršenju i ispunjavanju odredaba ugovora", no ni nakon što je taj zahtjev do 2. lipnja 2009. još pet puta ponovila, nije dobila nikakav odgovor. Orco-grupa pismeno je prvi put reagirala prije nepunih mjesec i pol dana, no nije odgovorila ni na jedno pitanje, ustvrdio je Županović.Koliko su ugovori o projektu Obonjan rivijeri štetni za grad, potvrđuje i to što po njima Orco-grupa može sama odrediti da na njezino mjesto dođe neka druga tvrtka, rekao je Županović. Tako je u rujnu prošle godine u igru ušao ‘Sunčani Hvar‘ premda je ta tvrtka tada imala gubitak veći od 100 milijuna kuna te kreditna zaduženja od 427 milijuna kuna, naglasio je Županović."Nejasno je zašto bivša Gradska uprava nije provjerila bonitet ‘Sunčanog Hvara‘ prije nego što je dala suglasnost da ‘Sunčani Hvar‘ u ugovoru zamijeni Orco-grupu", naglasio je Županović. (H)

01. svibanj 2024 00:45