Biznis i politika
StoryEditor

Brodari pripremaju povratak na rutu kroz Crveno more

27. Prosinac 2023.

Veliki svjetski linijski brodari opet šalju brodove kroz Sueski kanal i na rutu kroz Crveno more čime polako slabi bojazan o globalnom poskupljenju robe zbog duže plovidbe. Kako prenosi Reuters, francuski brodar CMA CGM povećao je broj svojih brodova koji prolaze kroz Sueski kanal čime se pridružio danskom prijevozniku Maersku koji je prvi objavio sredinom prosinca da zbog napada jemenskih Huta obustavlja plovidbu kroz Crveno more.

Kao što je poznato, Sueski kanal najbrži je put između Azije i Europe, a zbog opasnosti od napada raketama i dronovima brodari su počeli koristiti mnogo dužu rutu oko južne Afrike koja produžuje plovidbu za tjedan dana. Međutim, nakon što je pod vodstvom SAD-a pokrenuta multinacionalna pomorska operacija sa zadaćom osiguranja plovidbe u Crvenom moru, brodari procjenjuju novonastalu situaciju. Tako je CMA CGM u priopćenju naveo kako ‘provodi dubinsku analizu sigurnosnog okružja‘.

Uskoro odluka i Hapag-Lloyda

- Trenutno osmišljavamo planove za postupno povećanje broja plovila koja prolaze kroz Sueski kanal. Pratimo situaciju konstantno i spremni smo odmah reagirati i prilagoditi planove ako bude potrebno - ističe se u priopćenju francuske kompanije. Prema podacima s njihove internetske stranice, CMA CGM je zaključno s utorkom preusmjerio 28 brodova na rutu oko Rta dobre nade, dok je prošloga četvrtka bilo 22 plovila.

Glasnogovornik Hapag-Lloyda poručio je kako će njemački brodar danas odlučiti hoće li opet slati brodove kroz Sueski kanal. Podsjetimo, Hapag-Lloyd je prošlog tjedna najavio kako će do kraja godine 25 svojih brodova usmjeriti na rutu oko južne Afrike. Maersk je u nedjelju objavio kako priprema povratak svojih brodova na rutu u Crvenom moru i kroz Adenski zaljev, ali do početka ovoga tjedna nije odgovorio na medijske upite kada će njegovi brodovi krenuti kroz Sueski kanal i kakva je jamstva dobio od multinacionalnih pomorskih snaga.

Međutim, plovidba tim dijelom svijeta i dalje je nesigurna. Kompanija Mediterranean Shipping objavila je da je njezin kontejnerski brod United VIII u utorak napadnut tijekom plovidbe Crvenim morem. Huti su također potvrdili da su ispalili rakete na brod, ali nisu potvrdili i da je plovilo pogođeno. 

26. travanj 2024 22:04