Biznis i politika
StoryEditor

Opet nas čeka nestašica važnog antibiotika, razlog je niska cijena

17. Studeni 2023.
nestašica lijekova, klavocin

Nakon što je jučer Hrvatska udruga poslodavaca opet ukazala na problem preniskih cijena lijekova na recept, što će rezultirati nestašicama lijekova u Hrvatskoj, već danas imamo vijest o ponovnoj nestašici Plivina antibiotika Klavocina. Kako je poznato, ovaj se lijek propisuje i kod upala dišnog sustava, a znamo da su respiratorne viroze već na veliko krenule. U Plivi kažu, razlog nestašice je – niska cijena.

Pliva je danas zbog razloga povezanih s proizvodnjom Hrvatskoj agenciji za lijekove (HALMED) prijavila nestašicu od 15. prosinca do 10. siječnja. U nestašici je Klavocin bid 875 mg + 125 mg tabletama, te Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5ml praška za oralnu suspenziju, jedna bočica s praškom za pripremu 70 ml suspenzije i štrcaljkom. Prašak za suspenziju neće biti dostupan od 31. prosinca ove do 31. siječnja iduće godine.

Klavocin sadrži djelatne tvari amoksicilin i klavulansku kiselinu te se koristi za liječenje infekcija srednjeg uha i sinusa, dišnih i mokraćnih puteva, kože i mekih tkiva te kostiju i zglobova. Ovaj antibiotik se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih.

- Problemi u globalnim lancima opskrbe na žalost zadnje dvije godine rezultiraju potrebom proizvođača pojedinih aktivnih supstancija i lijekova da nekim tržištima dodjeljuju ograničene količine proizvoda. Na odluku o alokaciju proizvoda na pojedino tržište utječe veličina tržišta, kao i cijena lijeka određena od strane regulatorne agencije. Iako smo tražili dodatno povećanje cijene za Klavocin kako bi osigurali prioritizaciju tržišta Hrvatske, ona nije odobrena od strane regulatora - pojašnjavaju u Plivi.

Poručuju da su svjesni problema, te sa sa svim odgovornim dionicima rade na brzom otklanjaju uzroka nestašica.

- Napominjemo da je očekivana nestašica prijavljena Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode s očekivanim početkom sredinom to jest krajem prosinca, kako bi se mogao osigurati isti lijek drugih proizvođača za pacijente u Hrvatskoj. Na tržištu su dostupne alternativne terapije za pacijente, a normalizaciju opskrbe, nakon kratkotrajnih nestašica krajem prosinca i početkom siječnja, očekujemo krajem siječnja 2024. kada bi svi oblici Klavocina trebali biti dostupni u dovoljnim količinama -  kažu za Lider iz Plive.

Naime, dok im dramatično rastu svi ulazni troškovi, proizvođači lijekova zbog aktualnih propisa ne smiju dizati cijene finalnih proizvoda. Politika referenciranja i konstantnog snižavanja cijena generike u zadnjih 12 godina u Europi ključan je uzrok gašenja lijekova čija se proizvodnja više ne isplati, i to je dovelo do nestašica koje su eskalirale već prošle zime. Pliva je pred 20 godina imala 26 antibiotika u portfelju, sad ih je samo 4. Nestašica Klavocina i prošle i ove zime dio je ove priče.

24. travanj 2024 10:49